VN Teamcombo: de ultieme samensmelting van Franse en Spaanse sterren op het EK

VN Teamcombo: Perfecte Mix van Franse en Spaanse Voetbaltalenten voor het EK
9 juli om 11:35

Het EK nadert zijn einde. Komende dinsdag staan Spanje en Frankrijk tegenover elkaar in de halve finales, voor een heerlijke mediterrane clash. Bij beide teams loopt het over aan individuele kwaliteit, al hebben de Spanjaarden tot dusver meer lof gekregen dan de Fransen. VoetbalNieuws legt beide elftallen op de weegschaal en maakt elf keuzes in de VN Teamcombo!

Keeper: Mike Maignan
We beginnen uiteraard met de keuze voor de doelman. Voor VN is die gevallen op Mike Maignan. De Franse goalie onderscheidt zich dit toernooi met cruciale reddingen, vooral in de kwartfinale tegen Portugal en de eerste groepswedstrijd tegen Oostenrijk. Vergeleken met Unai Simón kan Maignan ook betere statistieken overleggen. Maignan verrichte tot dusver zestien reddingen, voorkwam 4 doelpunten en hield vier keer de nul. Simon moest elf keer in actie komen, voorkwam 3,4 doelpunten en hield slechts tweemaal de nul.

Rechtsback: Jules Koundé
Op rechtsback gaat Spanje dinsdagavond een wisseling doorvoeren. Daniel Carvajal is door zijn twee gele kaarten tegen Duitsland geschorst voor de halve finale. De 38-jarige Jesús Navas lijkt hem daarom te gaan vervangen. De Franse Jules Koundé krijgt vanwege zijn explosiviteit en voetballend vermogen hier de voorkeur.

Rechter centrumverdediger: William Saliba
Op rechts-centraal kiezen we voor William Saliba. Met zijn vermogen om in de lucht het verschil te maken én zijn snelheid is Saliba een logische keuze boven Robin Le Normand, die dit toernooi in tegenstelling tot zijn concullega's nog geen onuitwisbare indruk maakt.

Linker centrumverdediger: Aymeric Laporte
Links in de defensie is er plaats voor Aymeric Laporte, die nauwelijks op een foutje te betrappen is. Bij Laporte beginnen veel van de Spaanse aanvallen. De mandekker van Al-Nassr schuift regelmatig mee naar voren wanneer dat van hem gevraagd wordt. Zijn stabiliteit en ervaring maken hem een logische keuze boven Dayot Upamecano. Laporte en Saliba zijn vergelijkbaar met elkaar.

Linksback: Theo Hernández
Op linksback is er ruimte voor Theo Hernández. De flankenflitser van Frankrijk en AC Milan is een belangrijke kracht in het verdedigende én aanvallende spel onder bondscoach Didier Deschamps. Hernández kan met zijn impulsen het verschil maken. Marc Cucurella heeft dat bij Spanje ook, maar is simpelweg minder belangrijk voor zijn team dan Hernández.

Controlerende middenvelders: Rodri en N'Golo Kanté
Pep Guardiola noemt hem de beste middenvelder van de wereld, en daar schaart Rodri zich ook absoluut tussen. De nummer zes van Spanje combineert fysieke kracht met een ontegenzeggelijke vorm van inzicht. Rodri’s vermogen om situaties te analyseren is uniek en ook in zijn passing is hij vrijwel foutloos. Adrien Rabiot, Aurélien Tchouaméni of Eduardo Camavinga moeten hier het onderspit delven.

Als je Rodri noemt, moet je bij Frankrijk ook Kanté noemen. Daarom zetten we de kleine man van het Saudische Al-Ittihad naast de Spanjaard op het middenveld. Waar Frankrijk dit toernooi tot dusver nog niet sprankelt, doet Kanté dat op het middenveld wel. Hij werd op het EK al tweemaal uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd.

Aanvallende middenvelder: Fabián Ruiz
De aanvallende middenvelder in onze elf is Fabián Ruiz. De statistieken spreken voor zich: met twee goals en twee assists is de Spanjaard op dreef op het EK. Dat valt niet te zeggen van Antoine Griezmann, die in beide opzichten nog droog staat en het vizier nog niet helemaal op scherp heeft staan.

Rechtsbuiten: Lamine Yamal
Over de rechtsbuitenpositie kan weinig discussie bestaan. Lamine Yamal is één van de grootste blikvangers van het toernooi. Met zijn zestienjarige leeftijd is de Spaanse dribbelaar nu al menig topverdediger de baas. Hij gaf al drie assists en creëerde tot dusver vijf grote kansen op het EK, veel meer dan Ousmane Dembélé bij Frankrijk. Dat belooft nog wat voor de toekomst.

Spits: Kylian Mbappé
Hoewel zijn doelpuntenteller op het EK nog op nul staat, is Kylian Mbappé altijd onomstreden. Álvaro Morata vergelijken met de toekomstig tgv van Real Madrid is niet helemaal eerlijk. Dat doen we dus ook niet. Mbappé is onze spits.

Linksbuiten: Nico Williams
Spanje speelt tegenwoordig weer met twee échte buitenspelers. Dat komt mede door de uitstekende prestaties van de 21-jarige Nico Williams, die nog altijd bij Athletic Bilbao speelt, maar in de nadrukkelijke belangstelling staat van FC Barcelona. Zijn treffer tegen Georgië liet zien waarom de Catalanen hem zo graag willen hebben. Williams beschikt over een uitermate goede individuele actie en kan kiezelhard afronden. Datzelfde valt bij Frankrijk te zeggen over Marcus Thuram, maar dat hebben we op dit toernooi nog niet gezien.