Spanje eerste EK-finalist na show tegen Frankrijk, zestienjarige Yamal grote man

Spanje eerste EK-finalist na show tegen Frankrijk, zestienjarige Yamal grote man

9 juli om 22:53

Spanje heeft voor de vijfde keer in de geschiedenis de finale van het EK bereikt. La Roja rekende in een uitermate aantrekkelijke halve finale met 2-1 af met Frankrijk en mag zich gaan opmaken voor een duel met Oranje of Engeland in Berlijn. De zestienjarige Lamine Yamal was de grote man aan Spaanse zijde, door met een geweldige goal een wereldrecord te breken.

De Fransen schoten uit de startblokken. Na negen minuten lag de bal al in het netje. Randal Kolo Muani, die door bondscoach Didier Deschamps in de basis mocht beginnen ten koste van Antoine Griezmann, kopte de bal binnen.

Wie dacht dat de Spanjaarden daarvan onder de indruk waren, had het absoluut mis. Dik tien minuten later schoot Yamal, met een ongekend schot van afstand, de gelijkmaker tegen de touwen. Daarmee werd het Spaanse wonderkind de jongste doelpuntenmaker ooit op een eindtoernooi en schiet hij onder meer Pelé uit de boeken. Het liet hem niet onberoerd. De rechtsbuiten van FC Barcelona had moeite om zijn tranen te bedwingen.

Gedurende de fluitconcerten die Marc Cucurella naar zijn hoofd kreeg – het Duitse publiek had diens handsbal in de kwartfinale ogenschijnlijk nog niet verkropt – boog Spanje de achterstand al snel weer om. Dani Olmo zette de bal strak voor, maar die werd uiteindelijk door Jules Koundé getoucheerd en in het eigen doel gewerkt. De Spaanse middenvelder kreeg de goal later wel op zijn naam.

Het spektakel dat het publiek in de Allianz Arena in de eerste helft te zien kreeg, werd in de tweede niet bepaald vervolgd. Met name Spanje kreeg veel ruimte in de omschakeling, maar grote kansen ontstonden er nauwelijks. Kylian Mbappé was nog het middelpunt van een veldbestorming door een supporter. In de slotfase van het duel bracht Deschamps de 37-jarige Olivier Giroud om wat te forceren, maar het mocht niet baten voor Les Bleus.

Daardoor staat Spanje net als in 1964, 1984, 2008 en 2012 in de finale van het EK. De ploeg van bondscoach Luis de la Fuente kan haar vierde EK-titel in de wacht slepen. Komende zondag om 21.00 uur wacht in het Olympiastadion in de Duitse hoofdstad een treffen met Nederland of Engeland. Die twee landen strijden woensdagavond in Dortmund om een finaleplaats.