Gakpo mogelijk topscorer EK 2024 ondanks uitschakeling Oranje

Dit is waarom Cody Gakpo alsnog de Gouden Schoen op het EK heeft gewonnen

14 juli om 23:11
Laatste update: 14 juli om 23:11

Ondanks dat Nederland de halve finales van het EK niet overleefde, kan Cody Gakpo nog altijd topscorer van het toernooi worden. De UEFA heeft vrijdag bevestigd dat bij een gelijk aantal goals de topscorerstitel gedeeld wordt.

Dit is een wijziging ten opzichte van eerdere EK's, waar bij een gelijk aantal doelpunten werd gekeken naar assists en speeltijd. Gakpo scoorde dit EK drie keer, net als Dani Olmo, Harry Kane, Jamal Musiala, Georges Mikautadze en Ivan Schranz.

Als Olmo, Kane, Fabián Ruiz en Jude Bellingham niet scoren in de EK-finale, wordt de topscorerstitel waarschijnlijk gedeeld. Volgens de oude regels had Gakpo geen kans meer gehad. Hij moest Olmo namelijk voor zich dulden op basis van assists.

UEFA's late regelwijziging is in het voordeel van spelers als Gakpo. In het verleden werd de topscorerstitel toegekend op basis van assists, zoals bij Cristiano Ronaldo op het EK 2020. Nu wordt de titel gedeeld tussen alle spelers met het hoogste aantal goals, waardoor de Nederlander nog altijd in de race is voor de topscorerstitel.

De EK-finale tussen Spanje en Engeland begint zondag om 21.00 uur in het Olympiastadion in Berlijn.