Waarom doet het Nederlands elftal niet mee aan de Olympische Spelen?

Waarom doet het Nederlands elftal niet mee aan de Olympische Spelen?

8 augustus om 07:43
Laatste update: 8 augustus om 07:43

De Olympische Spelen van 2024 in Parijs zijn in volle gang. Tijdens deze Spelen zullen de mannen van het Nederlands elftal niet deelnemen. Dat roept vragen op, vooral omdat voetbal een van de meest populaire sporten is die op het programma staat. Waarom ontbreekt Oranje al zo lang op de Olympische Spelen?

Nederlands mannenvoetbalelftal op de Olympische Spelen

Het Nederlands olympisch voetbalelftal heeft in het verleden successen gekend. Het team behaalde in 1908, 1912 en 1920 de bronzen medaille. Sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954, nam het Nederlandse amateurelftal deel aan de kwalificatietoernooien. Vanaf 1984 werden de regels versoepeld en mochten ook niet-amateurs deelnemen, maar de successen bleven uit.

In 1992 werd een belangrijke regelwijziging doorgevoerd. Sindsdien mogen alleen spelers onder de 23 jaar deelnemen aan het olympisch voetbaltoernooi, met uitzondering van drie oudere spelers. Deze regel is ingesteld door de FIFA om te voorkomen dat het toernooi zou concurreren met het WK Voetbal. Hierdoor moet Jong Oranje, het team dat bestaat uit spelers jonger dan 23 jaar, zich via kwalificatietoernooien plaatsen voor de Olympische Spelen.

Waarom doet er geen Nederlands voetbalteam mee aan de Olympische Spelen?

Jong Oranje maakte tijdens het afgelopen EK onder 21 kans op een ticket voor de Spelen in Parijs. Het team moest bij de top drie eindigen om zich te kwalificeren, maar strandde in de groepsfase. Nederland eindigde met drie punten op de derde plaats in poule A, achter België en Portugal. Hierdoor heeft het team zich niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2024.