Spanje laat Engeland in tranen achter na late goal en pakt vierde EK in historie

14 juli om 22:52
Laatste update: 14 juli om 23:51

Spanje heeft zondagavond in een bloedspannende finale het EK gewonnen ten koste van Engeland. Waar de eerste helft saai was, gooiden beide ploegen de remmen los in de tweede helft. Een late goal van Spanje maakte het verschil: 2-1.

Bij Engeland mocht Luke Shaw voor het eerst op het EK in de basis verschijnen. De linksback van Manchester United moest het tegen Lamine Yamal opnemen, maar hield zich behoorlijk staande. Verder waren er bij beide ploegen weinig verrassingen. Bij de Spanjaarden keerden de geschorste Dani Carvajal en Robin Le Normand terug.

De eerste helft kon vooral worden omschreven als 'gezapig'. Er werden weinig kansen gecreëerd en beide ploegen speelden vooral zonder risico's te nemen. Het leidde ertoe dat er slechts twee schoten op doel werden geregistreerd en dat de ploegen met een brilstand moesten gaan rusten.

In de tweede helft schoot Spanje uit de startblokken en werd er binnen twee minuten gescoord. Yamal ontsnapte eindelijk aan de aandacht van Shaw en gaf heerlijk voor aan Nico Williams, die overtuigend binnenschoot. Lange tijd leek Engeland niet in staat om iets te veranderen en daarom greep bondscoach Gareth Southgate in. Onder meer Harry Kane moest het veld verlaten. Cole Palmer en Ollie Watkins mochten het in het laatste kwart laten zien.

Bij het aanbreken van de slotfase wist uitgerekend Palmer voor de gelijkmaker te zorgen. Na een tikje van Bellingham schoot de supersub beheerst binnen en was de stand weer gelijk. Spanje ging in de slotfase op zoek naar de overwinning en kwam vlak voor tijd weer op voorsprong: Mikel Oyarzabal tikte knap binnen na een assist van Marc Cucurella.

Voor Engeland werd het alles of niets en dat leidde tot veel grote kansen. Marc Guéhi zag dat zijn inzet van de doellijn werd gekopt door Dani Olmo. Spanje wint voor de vierde keer in de geschiedenis het EK en is nu recordhouder. Engeland verliest weer in de finale en gaat met lege handen naar huis.