Oranje Leeuwinnen onderuit tegen Noorwegen

De Oranje Leeuwinnen kwalificeren zich voor EK na gelijkspel tegen Noorwegen

16 juli om 20:54

De Oranje Leeuwinnen hebben zich weten te plaatsen voor het EK vrouwenvoetbal in 2025. Nederland speelde de wedstrijd met 1-1 gelijk tegen Noorwegen en is hierdoor tweede in de groep geworden. De eerste twee plekken kwalificeren zich direct en dus zal Noorwegen zich moeten melden in de play-offs. Lees hier het wedstrijdverslag terug.

Nederland creëerde als eerste een kans tegen Noorwegen. Vivianne Miedema leek de Noorse defensie te slim af te zijn, maar haar schot miste precisie. Dit was de eerste echte dreiging van Oranje. Noorwegen dacht even op voorsprong te komen toen Frida Maanum de bal beheerst binnenschoot. De vlag ging echter omhoog voor buitenspel, een terechte beslissing. Toch was het een waarschuwing voor Nederland dat Noorwegen gevaarlijk kan zijn. De Noren bleven aandringen. Aanvoerster Caroline Graham Hansen leidde haar team naar de tweede hoekschop van de wedstrijd. Noorwegen zette hoog druk en probeerde snel de bal te veroveren, wat zorgde voor constante dreiging. Nederland kreeg ook kansen. Daniëlle van de Donk probeerde het vanaf de rand van het strafschopgebied, maar haar schot ging naast. Zo eindigde de eerste helft zonder doelpunten.

Noorwegen begon de tweede helft sterk met een grote kans. Keeper Daphne van Domselaar wist het schot knap te redden en hield Oranje op de been. De Noren bleven druk zetten en kregen meerdere kansen, maar slaagden er niet in om te scoren. Het was uiteindelijk Caroline Graham Hansen die het net wist te vinden en Nederland onder druk zette. In de 62e minuut maakte Noorwegen de openingstreffer na een hoekschop. Dit doelpunt bracht Oranje in een moeilijke positie. Door de overwinning van Italië moet Nederland minimaal gelijkspelen om zich direct te kunnen kwalificeren voor het EK 2024. Nederland drong steeds meer aan, maar had het erg lastig tegen Noorwegen. In de tachtigste minuut is het dan toch raak voor Nederland. Miedema weet het net te vinden, waardoor de Leeuwinnen tweede worden in de poule en zich dus rechtstreeks kwalificeren voor het EK 2025.