Europese competities van start: dit is de prijzenpot van de Champions League

Europese competities van start: dit is de prijzenpot van de Champions League

22 juli om 07:25
Laatste update: 22 juli om 07:22

Het clubvoetbal gaat weer beginnen en zo ook de Europese competities. Komend jaar komen er flink wat wedstrijden bij op de verschillende Europese podia en dat heeft ook zijn gevolgen voor de prijzenpot. VoetbalNieuws vertelt je hoeveel de deelnemende ploegen van de UEFA mogen verdelen.

De Europese competities gaan komend seizoen flink op de schop. In de Champions League zal er komend seizoen nog maar één grote poule zijn waarin alle ploegen het tegen elkaar op de ranglijst opnemen. In totaal zal het aantal wedstrijden stijgen met 45 procent, wat ook gevolgen heeft voor de prijzenpot.

Hoe hoog is de prijzenpot van de Champions League?

Het paradepaardje van de UEFA heeft flink wat geld te spenderen. Op het jaarcongres van de UEFA heeft de voetbalorganisatie bekend gemaakt dat de 36 ploegen die dit jaar mee doen maar liefst 2,46 miljard euro mogen verdelen. Dit is te behalen doormiddel van TV-gelden, overwinningen, bonussen en progressie in het toernooi. Afgelopen jaar zat dit bedrag nog op twee miljard.

Ook in de Europa League en Conference League stroomt er meer geld naar de ploegen door de extra wedstrijden. Voor het tweede Europese toernooi is komend jaar 565 miljoen euro gereserveerd (dit was 465 miljoen euro) en de Conference League moet het doen met 285 miljoen euro (dit was 235 miljoen euro).