Van deze vier overtredingen worden Morata en Rodri beschuldigd door de UEFA

Van deze vier overtredingen worden Morata en Rodri beschuldigd door de UEFA
23 juli om 21:45

De Spaanse voetballers Alvaro Morata en Rodri zijn door de UEFA beschuldigd van vier overtredingen vanwege hun uitlatingen over Gibraltar tijdens de viering van de EK 2024 overwinning. VoetbalNieuws.nl vertelt je welke overtredingen dat zijn en hoe het proces verder verloopt. 

Rodri en Morata zijn door de UEFA aangeklaagd voor hun uitspraken over Gibraltar na de overwinning van Spanje in het EK 2024. Het duo scandeerde "Gibraltar is Spaans" tijdens de vieringen van La Roja. Deze uitspraken leidde tot een klacht van de voetbalbond van Gibraltar wegens de "extreem provocerende en beledigende aard van de vieringen". Een ethisch en disciplinair inspecteur is aangesteld om het incident te onderzoeken en er zijn nu disciplinaire procedures geopend.

De beschuldigingen hebben betrekking op schendingen van: de algemene gedragsprincipes, basisregels van fatsoenlijk gedrag, het gebruik van sportevenementen voor niet-sportieve uitingen en het in diskrediet brengen van de sport en de UEFA. Volgens een UEFA-verklaring wordt er "op korte termijn een besluit verwacht". De twee spelers kunnen volgens Marca een schorsing van twee wedstrijden krijgen als de UEFA besluit beide spelers te sanctioneren.

Gibraltar, gelegen op de zuidelijkste punt van Spanje, is sinds 1713 een Brits territorium. Spanje heeft een lange periode op de teruggave aangedrongen, maar een referendum over Spaanse soevereiniteit werd in 1967 door de bevolking afgewezen. Het geschil duurt tot op de dag van vandaag voort en is verder gecompliceerd door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie in 2020. Gibraltar is sinds 2013 volwaardig lid van de UEFA.

Morata en Rodri moeten nu afwachten welke maatregelen zullen worden genomen voor hun uitspraken. Het duo keert in september terug in actie met het Spaanse nationale team voor de Nations League-wedstrijden tegen Servië en Zwitserland.