Hoe zit het met dispensatiespelers bij het mannenvoetbal op de Olympische Spelen?

Hoe zit het met dispensatiespelers bij het mannenvoetbal op de Olympische Spelen?

24 juli om 09:00

De Olympische Spelen staan op het punt van beginnen en dat geeft reden om een blik op de selecties van de deelnemende voetballanden te werpen. Aan het mannenvoetbal doen er Onder-23-landen mee, maar wat opvalt is dat er enkele dispensatiespelers van de partij zijn. Hoeveel zijn dat er maximaal en wie zijn tijdens deze editie de opvallende namen?

Drie spelers

Het mannenvoetbal bestaat al sinds 1900 op de Olympische Spelen, maar in 1992 werd de regelgeving rondom de leeftijd aangepast. Sinds die editie in Barcelona mochten er spelers deelnemen met een maximale leeftijd van 23. Daar werd wel een uitzonderingsregel aan toegevoegd: er mogen drie dispensatiespelers deelnemen die ouder dan 23 zijn. 

In 2008 deed Nederland voor het laatst mee met het mannenvoetbal op de Olympische Spelen. Onder leiding van bondscoach Foppe de Haan werden er destijds ook drie dispensatiespelers geselecteerd. Dat waren Kew Jaliens (toen AZ), Roy Makaay (toen Feyenoord) en Gerald Sibon (toen SC Heerenveen).

Welke dispensatiespelers zijn in 2024 leuk om op te letten?

Ook tijdens de editie van 2024 zijn er weer de nodige interessante dispensatiespelers waar je op kan gaan letten. Bij Frankrijk zijn de 35-jarige Alexandre Lacazette van Olympique Lyon en 27-jarige Jean-Philippe Mateta van Crystal Palace bijvoorbeeld van de partij. Ook bij het elftal van Argentinië is er het nodige om op te letten. Julian Álvarez (24), Gerónimo Rulli (32) en Nicólas Otamendi (36) zijn van de partij. Namens Marokko doet ook de 26-jarige Achraf Hakimi van Paris Saint-Germain mee.

Lees in het artikel in de Lees Meer-blokken hoe de selecties van de vijf grootste landen eruit zien.