Hoe snel is Micky van de Ven?

Van de Ven sneller dan Bolt: zo verhoudt zijn snelheid zich met de Olympische Spelen

25 juli om 14:00

Micky van de Ven is razendsnel en mogelijk ligt er nog een andere carrière voor hem in het verschiet. De Olympische Spelen staan op het punt van beginnen en daarbij hoort ook het koningsnummer op de honderd meter. Hoe zou de Nederlandse verdediger het daar doen? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

Op vrijdag 26 juli 2024 wordt het officiële startschot gegeven voor de Olympische Spelen in Parijs. De opneningsceremonie zal speciaal zijn met een boottocht over de Seine en daarna zal het spektakel losbarsten. Het voetballen bij de mannen en vrouwen is echter al begonnen, maar de grote sterren ontbreken daar. Op 2 augustus gaan de series van de 100 meter beginnen en daarmee zal uiteindelijk bepaald worden wie zich de komende vier jaar de snelste man en vrouw op aarde mag noemen. Echter zijn er verschillende voetballers, waaronder Van de Ven, die het de sprinters wel eens heel moeilijk zouden kunnen maken.

Hoe snel loopt Van de Ven?

In de Premier League toont Van de Ven vaak zijn kracht. Ondanks zijn stevige bouw en lengte van 1 meter 93 is de verdediger razendsnel. De 23-jarige heeft zelfs het record in handen van hoogste topsnelheid ooit gemeten in de hoogste Engelse competitie. Tijdens een wedstrijd tegen Brentford FC in het seizoen 2023/2024 moest Van de Ven achter de aanvaller Lewis Keane-Potter aan. Tijdens die sprint liep hij 37.38 kilomter per uur en dat was sneller dan Kyle Walker. De Engelsman had één jaar eerder 37.31 kilometer per uur gelopen. Daarmee zijn Walker en Van de Ven de enige twee spelers in de Premier League die ooit door de barrière van 37 km/u zijn gekomen.

Daarmee behoort Van de Ven tot een van de snelste spelers op aarde. Afgelopen seizoen brak bijna niemand door de barrière heen. Alphonso Davies liep 36.41 kilometer per uur in de Bundesliga, terwijl in de Eredivisie Yankuba Minteh 34.9 klokte. Op veel lijstjes wordt Kylian Mbappé neergezet als één van de snelste spelers ter wereld en zijn topsnelheid is ooit gemeten op 38 kilometer per uur. Echter weet de Fransman die slechts zelden te bereiken en dus prijkte hij ook niet bovenaan in de lijstjes afgelopen seizoen.

Hoe verhoudt zijn snelheid ten opzichte van de Olympische Spelen?

Usain Bolt is nog altijd de snelste man ooit gemeten. Hij liep op de 100 meter een tijd van 9.58 seconden in 2009 en is daarmee de recordhouder bij de mannen op die afstand. Tijdens die tijd op het WK atletiek in Berlijn had de Jamaicaan een topsnelheid van 44.72 kilometer per uur, maar gemiddeld liep hij 37.58 kilometer per uur. Daarmee moet Van de Ven het net afleggen tegen Bolt met een minimaal verschil van 0.20 kilometer per uur. Dat is ongeveer 0.056 meter per seconde, maar daarmee lijkt Bolt toch een stuk rapper te zijn dan de Nederlandse verdediger. 

Het Nederlandse record op de 100 meter is in handen van Churandy Martina. Hij liep de koningsafstand in 9.91 seconden. Dat komt neer op ongeveer een gemiddelde snelheid van 36.33 kilometer per uur. Met zijn topsnelheid zou Van de Ven die tijd wel kunnen verslaan, maar aangezien het over de topsnelheid van de verdediger gaat en de gemiddelde snelheid van de sprinter lijken de voetballers het toch te moeten afleggen. Mbappé werd tijdens de Champions League wedstrijd op 5 maart 2024 tegen Real Sociedad over honderd meter geklokt op 10.9 seconde. Daarmee lag zijn gemiddelde snelheid op 33 kilometer per uur en moet hij uiteindelijk meer dan een seconde toegeven op Bolt. Met de topsnelheid kunnen bepaalde voetballers dus mee met de Olympiërs, maar op langer termijn moeten zij het afleggen.