Triest nieuws voor Bordeaux: zesvoudig kampioen stopt als profclub

Triest nieuws voor Bordeaux: zesvoudig kampioen stopt als profclub
25 juli om 19:55

Girondins Bordeaux heeft besloten geen proflicentie aan te vragen voor het nieuwe voetbalseizoen. De club kampt met grote financiële problemen en zal alle spelerscontracten ontbinden. Ook het trainingscomplex wordt gesloten.

Girondins Bordeaux speelde sinds 2022/23 in de Ligue 2 en eindigde vorig seizoen op een teleurstellende dertiende plaats. Vanwege de financiële problemen werd de club deze zomer teruggezet naar het derde niveau. Aanvankelijk tekende Bordeaux beroep aan tegen dat besluit, maar dit beroep werd eerder deze week ingetrokken.

Er leek een redding nabij toen de club in onderhandeling ging met Fenway Sports Group, de eigenaars van Liverpool, over een overname. Echter, FSG trok zich terug uit de gesprekken, waardoor Bordeaux nu genoodzaakt is om te stoppen als profclub. De club heeft de Franse voetbalbond FFF laten weten dat ze hun proflicentie inleveren, die ze sinds 1937 hadden. Hierdoor worden alle profcontracten kosteloos beëindigd, wat ruimte creëert om de schuldenlast van veertig miljoen euro te dichten.

De voetbaltak van Girondins Bordeaux werd opgericht in 1920. De club werd landskampioen van Frankrijk in 1950, 1984, 1985, 1987, 1999 en 2009. Daarnaast won Bordeaux viermaal de Coupe de France, driemaal de Coupe de la Ligue, driemaal de Trophée des Champions en in 1995 de Intertoto Cup. 

De overstap naar de amateurs is het resultaat van jarenlange financiële problemen. Doordat een grootaandeelhouder zich in de coronaperiode terugtrok, had Bordeaux moeite om een sluitende begroting in te leveren. Dit leidde tot een sportieve en financiële neerwaartse spiraal, met als dieptepunt de verplichte degradatie naar het derde niveau.

Komende dinsdag zal de handelsrechtbank besluiten of Bordeaux failliet wordt verklaard of een doorstart kan maken, nu de club zijn profstatus heeft opgegeven. Bordeaux kondigde een financiële herstart aan en kan in theorie nog terugkeren op het hoogste niveau.