Wie is Matteo Dams, de vervanger van Boscagli bij PSV?

Wie is Matteo Dams, het PSV-talent dat zijn basisdebuut maakt tegen Go Ahead?

1 september om 16:10
Laatste update: 1 september om 16:10

PSV heeft de nodige problemen in de verdediging en moet daarom op een jongeling rekenen. Matteo Dams krijgt steeds meer speeltijd bij de Eindhovenaren en maakte ook al zijn debuut in de Eredivisie, maar wie is deze jonge Belg? VoetbalNieuws.nl vertelt je meer over de PSV-verdediger.

Matteo Dams is geboren op 9 maart 2004 in Brasschaat (België). De verdediger begon zijn voetbalcarrière al op jonge leeftijd bij PSV en heeft zich sindsdien gestaag ontwikkeld binnen de jeugdopleiding van de Eindhovense club.

Carrière

Dams trad in 2012 toe tot de jeugdopleiding van PSV, waar hij zijn talent snel liet zien. In juni 2021 ondertekende hij zijn eerste profcontract bij PSV, dat hem tot medio 2023 aan de club bond. Zijn debuut in het profvoetbal maakte hij op 21 januari 2022 voor Jong PSV in een competitiewedstrijd tegen Excelsior Rotterdam. Onder leiding van trainer Ruud van Nistelrooij mocht Dams in de slotfase invallen.

In het seizoen 2022/23 speelde hij twaalf wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie voor Jong PSV. Zijn inzet werd beloond met een contractverlenging tot medio 2024. Daarnaast nam hij met de O19-ploeg van PSV deel aan de UEFA Youth League in het seizoen 2023/24, waarin hij in de eerste drie groepsduels tegen Arsenal FC, Sevilla FC en RC Lens in de basis mocht starten.

Matteo Dams heeft inmiddels 34 wedstrijden gespeeld voor Jong PSV, waarin hij één doelpunt maakte.

Kwaliteiten en potentieel

Matteo Dams staat bekend om zijn sterke linkerbeen en zijn vermogen als centrale verdediger. Hij combineert fysiek spel met een goed overzicht en tactisch inzicht. Zijn lengte en kracht maken hem een solide verdediger, terwijl zijn technische vaardigheden hem in staat stellen om ook in opbouwende fases van het spel een rol te spelen. Dams wordt bij PSV gezien als groot talent. De verdediger mocht van Bosz mee op trainingskamp en kreeg in de oefenwedstrijden al enkele minuten. Nu mag hij tegen Go Ahead Eagles voor het eerst vanaf de aftrap meedoen in de Eredivisie.