Wat is de Eusébio Cup waarvoor Feyenoord vanavond speelt tegen Benfica?

Wat is de Eusébio Cup, waarin Feyenoord onderuit ging tegen Benfica?

29 juli om 06:46
Laatste update: 29 juli om 06:46

Zondagavond speelde Feyenoord tegen Benfica voor de prestigieuze Eusébio Cup. Deze wedstrijd, vernoemd naar de legendarische Portugese voetballer Eusébio, wordt sinds 2008 georganiseerd door SL Benfica als een jaarlijkse vriendschappelijke wedstrijd ter voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen. VoetbalNieuws.nl vertelt je meer over de Eusébio Cup. 

De Eusébio Cup vindt voornamelijk plaats in het thuisstadion van Benfica, Estádio da Luz, met uitzonderingen in 2015 en 2018 toen de wedstrijd respectievelijk in Estadio BBVA en Estádio Algarve werd gespeeld. De competitie is een eerbetoon aan Eusébio, een van de grootste voetballers aller tijden en een icoon van Benfica. Tot aan zijn overlijden in januari 2014 overhandigde Eusébio zelf de trofee aan de winnende ploeg.

Historie van de Eusébio Cup

De eerste editie van de Eusébio Cup werd gewonnen door Inter Milan. Sindsdien hebben diverse topclubs de trofee gewonnen, waaronder Tottenham Hotspur (2010), São Paulo (2013), Ajax (2014) en Lyon (2018). Benfica zelf heeft de beker meerdere keren veroverd, met overwinningen in 2009, 2011, 2012 en 2022. Andere deelnemers zoals AC Milan, Arsenal, Real Madrid en Newcastle United hebben ook deelgenomen, maar geen enkele club heeft meer dan één keer gewonnen.

Symboliek van de trofee

De trofee van de Eusébio Cup is een glazen beker met een figuur van Eusébio bovenop, die zijn kenmerkende schiettechniek toont. Deze figuur is gelijk aan het standbeeld van Eusébio buiten het Estádio da Luz, wat de trofee extra symbolisch en waardevol maakt voor Benfica en de voetballiefhebbers wereldwijd.

Feyenoord in de Eusébio Cup

Dit jaar was Feyenoord uitgenodigd voor deze prestigieuze wedstrijd, die  in Estádio da Luz werd gespeeld. De Rotterdamse club nam het op tegen Benfica in wat een boeiende confrontatie beloofde te worden, maar wellicht om de verkeerde redenen. Waar Feyenoord het vorige seizoen in de voorbereiding nog met 2-1 won van Benfica, werd ditmaal met 5-0 verloren.