Nederlandse clubs kijken met schuin oog: hoe staan de mogelijke opponenten ervoor?

Hoe gaan de tweeluiken bij de mogelijke opponenten van de Nederlandse clubs?
30 juli om 15:25
Laatste update: 30 juli om 15:25

De returns van de Europese kwalificatiewedstrijden staan op het programma. Ajax en Go Ahead Eagles zullen proberen weer een stap dichterbij de hoofdronde van de respectievelijke UEFA toernooien te komen. Hoe staat het ervoor bij de mogelijke opponenten in de volgende rondes? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

Zowel Ajax als Go Ahead Eagles stroomde in de tweede kwalificatieronde van de Europa League en Conference League in. De Amsterdammers strijden met FK Vojvodina en de Eagles troffen SK Brann. Ajax wist in de eigen Johan Cruijff Arena nipt te winnen door een treffer van Branco van den Boomen, terwijl Go Ahead niet wist te scoren tegen Brann. De Noren deden dat echter ook niet, waarmee het tweeluik nog altijd 0-0 staat. De UEFA heeft de loting van de volgende ronde al gedaan en dus zullen beide ploegen ook met een schuin oog kijken naar de resultaten van de mogelijke tegenstanders.

Hoe gaat het bij de tweeluiken van de mogelijke opponenten van de Nederlandse clubs?

Ajax:

Tijdens de eerste officiële wedstrijd onder leiding van Francesco Farioli ontsnapte Ajax aan een blamage tegen Vojvodina. Er komt sowieso een vervolg aan het Europese avontuur, want mocht er toch verloren worden in Servië stroomt Ajax door naar de derde voorronde van de Conference League. Mocht Ajax de voorsprong vasthouden dan stoot het door naar de derde voorronde van de Europa League.

De mogelijke Europa League opponent van de Amsterdammers komt uit Griekenland of Bulgarije. In de loting werd Ajax aan het tweeluik tussen Panathinaikos en Botev Plovdiv gekoppeld. Tijdens de heenwedstrijd in Griekenland trok Panathinaikos met 2-1 aan het langste eind. Alexander Jeremejeff opende de score al na acht minuten, waarna Anastasios Bakasetas vanaf elf meter nog voor rust de tweede treffer binnenschoot. Alen Korosec maakte in de 71 minuut nog de 2-1 waardoor Botev Plovdiv nog altijd kans maakt in de return.

Mocht Vojvodina een stunt uithalen en Ajax uitschakelen in de Europa League wacht een wedstrijd tegen NK Maribor of CS Universitatea Craiova. De nummer twee van Slovenië had in de eerste wedstrijd geen moeite met de Roemenen en won met 2-0. Na 31 minuten moest Craiova al verder met tien man door een directe rode kaart voor Denil Maldonado. Pijus Sirvys miste in de tweede helft een strafschop, maar Jan Repas en Arnel Jakupovic maakte zijn fout goed en besliste de wedstrijd in het voordeel van Maribor.

Go Ahead Eagles:

In tegenstelling tot Ajax is het voor Go Ahead gedaan met het Europese avontuur als er niet gewonnen wordt in het eerste tweeluik. Alles ligt nog open voor de return tegen SK Brann en dus moeten de manschappen van Paul Simonis aan de bak. De winnaar van de wedstrijd moet het opnemen tegen het Schotse St. Mirren of het IJslandse Valur Reykjavik. Net als de Deventenaren en Noren eindigde dat heenduel in een doelpuntloos gelijkspel. Er waren nog meer gelijkenissen, want in de slotfase pakte de thuisploeg een rode kaart. Aron Johansson pakte in zeven minuten twee gele kaarten en kon vertrekken bij Valur.