Dit is alles wat je moet weten over Ajax-tegenstander Panathinaikos

Zo verloopt het seizoen van Ajax-tegenstander Panathinaikos tot dusver
8 augustus om 06:45
Laatste update: 8 augustus om 06:37

Ajax treft Panathinaikos in de derde voorronde van de Europa League en daarmee hebben de Amsterdammers een tegenstander met een rijke geschiedenis te pakken. Hoe vergaat het de Griekse topclub echter de laatste tijd? VoetbalNieuws.nl houdt je op de hoogte van de vorm van de Grieken.

Zo verloopt de voorbereiding van Ajax-tegenstander Panathinaikos

Panathinaikos is een begrip in de Griekse voetballerij en de topclub was in het verleden succesvol in Europa. In 1971 stonden Ajax en Panathinakos nog tegenover elkaar in de finale van de Europa Cup 1, de Champions League van die tijd, die Ajax met 2-0 won. In 1996 was wederom Ajax te sterk voor Panathinaikos in de halve finale van de Champions League. Eén ding is zeker: de Grieken zullen op wraak uitzijn tegen de spelers van Francesco Farioli. Het tweeluik tussen Ajax en Panathinaikos vindt plaats op 8 en 15 augustus. 

De Griekse club overleefde dit seizoen de tweede voorronde van de Europa League door met Botev Plovdiv af te rekenen. De Grieken wonnen met 4-0 en 1-2 en stroomden daardoor met overtuiging door naar de volgende ronde. Panathinaikos kende een wisselvallige voorbereiding en speelde vier oefenduels richting het nieuwe seizoen:

3 juli: Panathinaikos - Pafos 0-0
6 juli: Braunschweig - Panathinaikos 1-0
13 juli: Panathinaikos - AEK Larnaca 3-1
18 juli: Panathinaikos - Netanya 1-0

Panathinaikos is de laatste jaren ietwat weggevallen, maar de club is zich langzaam aan het herrichten. In het afgelopen seizoen werd de club vierde in het eindklassement en moest de ploeg voorrang geven aan PAOK, AEK en Olympiakos. Ajax won in de voorbereiding al van Olympiakos.

Veel oude bekenden bij Panathinaikos

Panathinaikos kent veel spelers die een verleden hebben in de Eredivisie. Zo spelen Tonny Vilhena, Bart Schenkeveld en Filip Djuricic bij de club. Ook Erik Palmer-Brown (NAC in 2018), Aitor Cantalapiedra (FC Twente 2018-2020), Alexander Jeremejeff (FC Twente 2020) en Dimitrios Limnios (FC Twente 2021-2022) zijn actief bij de Griekse club. 

De Grieken hebben met Diego Alonso een nieuwe trainer in huis. De Uruguayaan speelde tussen 1996 en 2011 in clubverband en was al eerder trainer van Sevilla en bondscoach van Uruguay. Panathinaikos speelt in een 4-2-3-1-systeem.