Wedstrijdverslag PSV - Feyenoord voor de Johan Cruijff Schaal

Feyenoord neemt penalty's beter dan PSV en wint Johan Cruijff Schaal

4 augustus om 20:15
Laatste update: 4 augustus om 20:15

De strijd om de Johan Cruijff Schaal heeft een spetterend duel opgeleverd. Het werd in het Philips Stadion 4-4 na 97 minuten voetballen en dus moesten strafschoppen uitkomst bieden. Feyenoord nam deze als beste en kroonde zich tot winnaar.

Twee maanden heeft het geduurd, maar ook de bal in Nederland is weer begonnen met rollen. In het Philips Stadion namen kampioen PSV en bekerwinnaar Feyenoord het op in de strijd voor de Johan Cruijff Schaal. Daarmee was de wedstrijd een herhaling van de editie van vorig seizoen, alleen was toen De Kuip het strijdtoneel. Noa Lang werd de matchwinner met een laat doelpunt en dus pakte Peter Bosz in zijn eerste wedstrijd als trainer van de Eindhovenaren meteen een prijs. Net als die wedstrijd debuteerde er in Eindhoven wederom een trainer. Brian Priske zat voor het eerst op de bank bij Feyenoord.

Na een openingsfase waar kansen aan beide kanten waren was het PSV dat al na negen minuten de voorsprong pakte. Ramiz Zerrouki gaat in de middencirkel onderuit na een contactmoment met Malik Tillman. PSV wacht niet op de middenvelder en voetbalt door wanneer de Algerijn op de grond ligt. Lang wordt na een schitterende pass van Jerdy Schouten gevonden door Johan Bakayoko en de linksbuiten wacht niet met schieten. Timon Wellenreuther, die door Priske benoemt is als nieuwe eerste keeper, hoorde de bal alleen voorbij vliegen en daarmee was de eerste treffer van het duel een feit.

Feyenoord had het na het doelpunt moeite, maar de Rotterdammers rechtte uiteindelijk de rug. Gjivai Zechiël kreeg van Priske een basisplaats en daarmee startte hij voor het eerst vanaf de aftrap. De jonge middenvelder betaalde het vertrouwen ook terug, want na een goede actie vond hij uiteindelijk een gaatje in de verdediging van de Eindhovenaren. Frederik Oppegård trachtte Zechiël te stoppen, maar maakte daarbij een overtreding. Arbiter Jeroen Manschot moest er even over nadenken, maar gaf de penalty uiteindelijk wel. Santiago Gimenez zag het als uitgelezen kans voor zijn eerste treffer van het seizoen en koelbloedig schoot hij de bal stijf in de kruising.

Daar zou het niet bij blijven, want vier minuten na de gelijkmaker zouden de Rotterdammers ook op voorsprong komen. Het duel moest even wachten na de 1-1 vanwege problemen op de tribunes, maar enkele minuten later keek PSV zelfs tegen een 1-2 achterstand aan. Na een razendsnelle aanval over meerdere schijven werd Bart Nieuwkoop berijkt en de rechtervleugelverdediger liet de gekregen kans niet liggen. Voor rust had Igor Paixão zelfs nog de kans om Feyenoord aan een derde treffer te helpen, maar Walter Benitez stak daar een stokje voor. De Argentijn had een schitterende dubbele redding in huis en stuurde de Eindhovenaren daarmee richting de rust op ‘slechts’ een 1-2 achterstand.

De tweede helft stelde ook niet teleur. Vanaf het eerste fluitsignaal zochten beide ploegen wederom veel de aanval en dat leverde veel ruimtes op het veld op. PSV was de eerste profiteur. Malik Tillman stoomde op tot in de zestienmeter van Feyenoord en leverde een heerlijke assist af. Luuk de Jong had zijn plekje bij de tweede paal gevonden en stond geheel vrij. Hij kon de bal makkelijk in het open doel schieten. Niet veel later was het echter weer de beurt aan Santiago Gimenez. De Mexicaan ging één-op-één met Benitez en ging om de Argentijn heen. De PSV-keeper haalde hem neer en dus wees Manschot opnieuw naar de penaltystip. Net als in de eerste helft ging Gimenez achter de bal staan en wederom was hij trefzeker.

Lang zou de voorsprong van Feyenoord wederom niet duren. Peter Bosz besloot te gaan wisselen en bracht Guus Til en Couhaib Driouech binnen de lijnen. Het bleken gouden grepen, want kort na hun invalbeurt waren zij meteen bepalend. Driouech vond Til in de zestienmeter en de middenvelder werkte binnen. Niet veel later was het ook weer raak aan de andere kant. Feyenoord voerde een variant uit tijdens een vrije trap en uiteindelijk was Antoni Milambo het eindstation. De jonge middenvelder was in de ploeg gekomen voor basisdebutant Zechiël en bekroonde zijn speelminuten. Daarop koos PSV weer vol voor de aanval en wederom moest Manschot naar de stip wijzen. Til werd onderuit gehaald door Wellenreuther en De Jong kon koelbloedig afronden. Daarmee was het na tachtig minuten 4-4.

Meer doelpunten zouden er niet meer vallen en dus moesten strafschoppen uitkomst bieden. Daarmee leek het duel sprekend op het vorige duel in Eindhoven dat PSV en Feyenoord speelde voor de Johan Cruijff Schaal. Ook toen moesten penalty's uitkomst bieden. Aan de kant van de Eindhovenaren draaide de strafschoppenreeks uit op een deceptie. Til en Bakayoko misten hun pogingen en daartegen scoorde Feyenoord al zijn pogingen. Daarmee wonnen de Rotterdammers de penaltyreeks met 2-4 en kroonde zij zich voor de vijfde keer tot winnaar.