Wie is Milan van Ewijk, de rechtsback waarop PSV, Feyenoord en Ajax azen?

Wie is Milan van Ewijk?
6 augustus om 12:50
Laatste update: 6 augustus om 12:50

Milan van Ewijk staat in de belangstelling van PSV, Feyenoord en Ajax. De gehele traditionele topdrie van Nederland aast op de handtekening van de rechtsachter. Wie is Van Ewijk en hoe verloopt zijn carrière? VoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Wie is Milan van Ewijk?

Milan Fabrizio van Ewijk, geboren op 8 september 2000 in Amsterdam, is een Nederlands voetballer van Surinaamse afkomst die doorgaans speelt als rechtsback. Na een indrukwekkende jeugdcarrière en diverse clubs in Nederland, speelt hij sinds juli 2023 voor Coventry City in de Engelse Championship. Hij verruilde SC Heerenveen voor Engeland in de zomer van 2023. 

Van de amateurs hogerop

Van Ewijk begon zijn voetbalcarrière in de jeugdopleiding van Feyenoord, maar in 2016 maakte hij de overstap naar Excelsior Maassluis. Bij deze club speelde hij twee seizoenen in het eerste elftal in de Tweede divisie. Zijn prestaties bij Excelsior Maassluis leverden hem in juli 2019 een transfer op naar ADO Den Haag, waar hij een driejarig contract tekende. Daarmee verruilde hij de amateurs voor een profcarrière.

Bij ADO Den Haag maakte Van Ewijk zijn debuut in de Eredivisie tijdens de eerste speelronde van het seizoen 2019/20 tegen FC Utrecht. Hoewel de wedstrijd met 2-4 verloren ging, maakte Van Ewijk indruk en speelde hij de volledige negentig minuten. Gedurende het seizoen was hij een vaste waarde in het elftal, maar na de komst van Alan Pardew als coach werd hij voor een half seizoen verhuurd aan SC Cambuur. Helaas kon hij slechts twee wedstrijden spelen voor de competitie werd stilgelegd door de coronapandemie.

In het seizoen 2020/21 keerde Van Ewijk terug naar ADO Den Haag, waar hij vrijwel alle competitiewedstrijden speelde en zelfs zijn eerste doelpunt maakte in een 2-2 gelijkspel tegen AZ. Ondanks zijn goede prestaties kon hij niet voorkomen dat ADO degradeerde. Dit leidde tot zijn vertrek naar sc Heerenveen in mei 2021, waar hij een contract tekende voor vier seizoenen.

Heerenveen en Coventry City

Bij sc Heerenveen miste Van Ewijk nauwelijks wedstrijden en werd hij een onmisbare schakel in het elftal. Zijn consistentie en verdedigende kwaliteiten trokken de aandacht van buitenlandse clubs. In juli 2023 tekende hij een vierjarig contract bij Coventry City, dat hem voor circa vier miljoen euro overnam van Heerenveen. Bij zijn nieuwe club in de Championship maakte hij snel indruk en kwam hij uiteindelijk vorig seizoen tot 49 wedstrijden. Daarin scoorde de rechtsachter tweemaal en leverde hij ook vijf assits af.

Wat zijn de kwaliteiten van Van Ewijk?

Van Ewijk staat bekend om zijn snelheid, verdedigende vaardigheden en zijn vermogen om aan te sluiten bij de aanval. Zijn veelzijdigheid en sterke fysieke gesteldheid maken hem een waardevolle speler voor Coventry City. Met zijn talent en doorzettingsvermogen lijkt de toekomst veelbelovend voor deze jonge rechtsback. Momenteel vertegenwoordigd de 23-jarige volgens Transfermarkt.com een waarde van zeven miljoen euro. 

Belangstelling van PSV, Feyenoord en Ajax

Het is niet de eerste keer dat Van Ewijk in de belangstelling staat van de traditionele topdrie in Nederland. Voor hij naar Engeland trok toonden PSV en Ajax interesse in zijn diensten, maar Coventry City was uiteindelijk concreter. In Eindhoven kent men een mogelijk probleem met het vertrek van Jordan Teze en dus is er spoedig een nieuwe rechtsback nodig. Van Ewijk lijkt dat gat te kunnen gaan opvullen. Naar de informatie van ESPN moet hij rond de tien miljoen euro gaan kosten.

Ook Feyenoord en Ajax hebben dus interesse in Van Ewijk. Echter ligt een mogelijk akkoord tussen die clubs en Coventry verder weg. De Amsterdammers zullen eerst moeten verkopen voor er ingekocht kan worden. Devyne Rensch is mogelijk de volgende speler die op de transfermarkt is gezet en Francesco Farioli ziet in Anton Gaaei geen basisspeler. In Rotterdam geldt hetzelfde probleem. Brian Priske's formatie lijkt perfect te passen bij Van Ewijk, maar beide backpostities zijn dubbel bezet. Een verkoop is nodig om ruimte te maken voor zijn diensten.