City wint Community Shield na strafschoppen, Ten Hag grijpt naast derde prijs

10 augustus om 18:12

Het is Erik ten Hag niet gelukt om zijn derde prijs te winnen als trainer van Manchester United. In de strijd om de Community Shield, de Engelse supercup, werd er verloren van Manchester City. Dat gebeurde pas na strafschoppen, want na negentig minuten stond er een 1-1 stand op het scorebord.

De wedstrijd tussen de twee rivalen kende een levendige start, met United dat al vroeg een kans kreeg via Marcus Rashford. De snelle spits schoot echter naast het doel. Aan de andere kant was City dicht bij de openingstreffer toen James McAtee de paal raakte na een scherpe aanval. Beide ploegen hadden kansen, maar het bleef na de eerste 45 minuten bij 0-0.

Joshua Zirkzee, die nog wacht op zijn debuut voor United, zag vanaf de bank hoe Bruno Fernandes dacht te scoren, maar de Portugees werd teruggefloten voor buitenspel. Terwijl de tweede helft vorderde, greep Ten Hag in met vier wissels. Mason Mount, Amad Diallo, Harry Maguire en Kobbie Mainoo maakten plaats voor Scott McTominay, Facundo Pellistri, Dan Gore en Alejandro Garnacho. Ten Hag kon sowieso over meer kwaliteit beschikken dan zijn collega Pep Guardiola bij City. Basisspelers als Bernardo Silva, Kevin De Bruyne en Nathan Aké werden gespaard en begonnen allemaal op de bank. Phil Foden ontbrak überhaupt.

Tien minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd werd er eindelijk gescoord. Garnacho leek United naar de winst te schieten met een prachtige solo, volgend op een raak schot in de korte hoek. City zou City echter niet zijn als het nog eenmaal alles uit de kast kon trekken. Dat gebeurde ook. Na een uitstekende actie van Oscar Bobb kopte Bernardo Silva in de 89e minuut de gelijkmaker tegen de touwen: 1-1.

Net als in Nederland wordt er bij de strijd om de Engelse supercup bij een gelijke stand na negentig minuten meteen overgegaan naar de strafschoppen. Die nam City uiteindelijk beter: 7-6. De strafschop van Manuel Akanji gaf de doorslag. Beide ploegen mogen zich nu gaan opmaken voor de start van de Premier League. United opent het seizoen vrijdagavond thuis tegen Fulham. City speelt komende zondag uit bij Chelsea.