Wat is de Trofeu Joan Gamper?

Wat is de Trofeu Joan Gamper waarvoor FC Barcelona met AS Monaco strijdt?

12 augustus om 21:20
Laatste update: 12 augustus om 21:20

FC Barcelona en AS Monaco strijden samen voor de Trofeu Joan Gamper. Daarmee rond Barça het voorseizoen af en gaat de blik op de competitie. Wat voor trofee is de Trofeu Joan Gamper? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

De Trofeu Joan Gamper is een jaarlijkse traditie voor FC Barcelona, waarbij het team de start van het nieuwe voetbalseizoen markeert met een vriendschappelijke wedstrijd. Deze trofee, vernoemd naar de oprichter van de club, Joan Gamper, werd voor het eerst uitgereikt in 1966 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest iconische evenementen voor de club.

Wat is de Trofeu Joan Gamper?

Oorspronkelijk was de competitie een toernooi met vier teams, waaronder grote namen als Anderlecht, 1. FC Köln en Nantes. In de loop der jaren zijn er echter veranderingen doorgevoerd. Sinds 1997 is de Trofeu Joan Gamper teruggebracht tot een enkel duel, waarin FC Barcelona het opneemt tegen een uitgenodigde topclub uit de hele wereld. Dit eenmalige format werd ingevoerd vanwege de drukke speelschema's en de kortere zomervakantie.

Barcelona heeft de beker in zijn geschiedenis slechts twaalf keer aan de tegenstander verloren. Toch zijn er opmerkelijke winnaars zoals het Braziliaanse Internacional, het enige niet-Europese team dat de trofee in 1982 wist te winnen. Teams zoals Bayern München en Boca Juniors behoren tot de regelmatige uitdagers, waarbij Bayern drie keer als tweede eindigde. Vorig seizoen versloeg Barça Tottenham Hotspur met 4-2. Ajax, PSV en Feyenoord speelden allemaal ook voor de trofee. De Trofeu Joan Gamper is meer dan een wedstrijd; het is een dag vol festiviteiten waarin de nieuwe selectie aan het publiek wordt gepresenteerd, waarmee de club het seizoen feestelijk aftrapt in Camp Nou.