'Amerika heeft nieuwe bondscoach en kiest voor oud-Premier League trainer'

Mauricio Pochettino nieuwe bondscoach Verenigde Staten
15 augustus om 08:45
Laatste update: 15 augustus om 08:45

Na een lange tijd werkloos te zijn geweest heeft Mauricio Pochettino een nieuwe baan. De Argentijn zal de bondscoach worden van de Verenigde Staten. Eerder was Pochettino al werkzaam bij PSG, Chelsea en Tottenham Hotspur.

Na het mislukte Wereldkampioenschap in 2022 en de dramatisch verlopen Copa América van 2024 vond de Amerikaanse voetbalbond het tijd voor een nieuwe bondscoach. Uiteindelijk kwamen de Stars en Stripes uit bij een oude bekende van de Premier League. Pochettino zal de rol van Gregg Berhalter overnemen richting het WK van 2026 dat naast Amerika ook in Mexico en Canada gespeeld zal worden, aldus het goed ingevoerde The Athletic.

Eerder was Pochettino al werkzaam voor grote clubs als Tottenham Hotspur, Chelsea en PSG. In de Premier League maakte de Argentijn vooral naam als trainer van de Spurs. In het seizoen 2018/2019 haalde hij zelfs ten koste van Ajax de finale van de Champions League. Deze verloor Tottenham Hotspur van Liverpool, maar de overwinning op de Amsterdammers is één van zijn grootste prestaties. Een geweldige comeback mede door een hattrick van Lucas Moura zag de droom van Ajax uit elkaar spatten.

De huidige technish directeur van de Verenigde Staten Matt Crocker en Pochettino werkten al eerder samen met elkaar. De twee waren ter gelijke tijd actief bij Southampton. Mede daardoor viel de keuze ook op de Argentijn. Pochettino werkte nog niet eerder als bondscoach. Sinds juni 2024 is hij werkloos, want toen besloot Chelsea hem te ontslaan. Met The Blues eindigde Pochettino zesde.