'Lyon heeft problemen na transfer voor Ajax-miskoop: oude club stapt naar bond'

Metz stapt naar Franse voetbalbond voor missende Georges Mikautadze miljoenen
15 augustus om 10:55

Metz is naar de Franse voetbalbond gestapt vanwege de transfer van Georges Mikautadze. De oude club van de Georgiër wil geld zien van Olympique Lyon. Hoe zit het probleem in elkaar? VoetbalNieuws.nl geeft je meer inzicht.

Na slechts één seizoen onder contract te hebben gestaan bij Ajax vertrok Mikautadze via de zijdeur terug naar Frankrijk. Tijdens de winterstop verhuurden de Amsterdammers hem al terug aan zijn oude ploeg en in die huurovereenkomst was een transfersom opgenomen. Slechts negen wedstrijden speelde hij in het shirt van Ajax en daarin scoorde Mikautadze geen enkele keer. Dankzij het goede EK dat de aanvaller draaide raakte Olympique Lyon geïnteresseerd en dus maakte hij meteen weer een overstap.

Hoe zit het probleem rond Ajax-flop Mikautadze in elkaar?

In totaal betaalde Olympique Lyon 18.5 miljoen euro voor de aanvaller. Daarmee maakte het gedegradeerde Metz meer dan vijf miljoen euro winst. De koopoptie in het contract van Mikautadze bij Ajax was namelijk dertien miljoen euro. Echter zijn er volgens de Franse krant L'Equipe moeilijkheden ontstaan bij de betaling, waardoor Metz naar de voetbalbond zou zijn gestapt. 'Metz hekelt de onvolledige betaling van de eerste termijn bij de transfer van Mikautadze', kopt de krant.

Lyon had met Metz afgesproken de betaling te verdelen over verschillende termijnen, maar tijdens de eerste ging het dus al mis. Volgens L'Equipe moest Les Gones acht miljoen euro betalen, maar werd er in totaal slechts drie miljoen euro betaald. Metz stapte vervolgens naar Lyon en vroeg de reden achter de uitblijvende betaling. 'Tijdens gesprekken om dit probleem op te lossen, noemde John Textor de lage betaalde tv-rechten en vroeg hij om geduld.' Echter liet Metz er geen gras over groeien en stapte het naar de juridische afdeling van de Franse voetbalbond. Het is nog onduidelijk wat de mogelijke gevolgen zullen zijn.