Ajax door naar volgende ronde Europa League na zenuwslopende strafschoppenreeks

Wedstrijdverslag Ajax
15 augustus om 23:19
Laatste update: 15 augustus om 23:19

Ajax heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de play-offs van de Europa League. De Amsterdammers kregen veel kansen, maar verzuimden te scoren tegen Panathinaikos. Uiteindelijk wisten de Amsterdammers de strafschoppen beter te nemen, waardoor zij doorgaan in de Europa League. 

Ajax begon sterk aan de wedstrijd en kreeg al vroeg enkele kansen. Kian Fitz-Jim probeerde het van afstand, maar zijn schot miste kracht. Panathinaikos liet zich echter niet onbetuigd en zette Ajax onder druk, vooral door enkele slordigheden in de defensie. Youri Baas stond in het eerste kwartier onder vuur en gaf de Grieken bijna een vroege voorsprong door onoplettendheid, maar gelukkig voor Ajax wist Jorrel Hato in te grijpen.

De grootste kansen kwamen echter in de tweede helft. Steven Berghuis raakte in de eerste helft al de lat, maar ook na rust bleef het kansen regenen. Panathinaikos had via Filip Djuricic de beste mogelijkheid, maar Remko Pasveer hield zijn doel schoon met enkele knappe reddingen. Aan de andere kant was het Mika Godts die dicht bij een treffer was, maar zijn poging ging over het doel van Dragowski.

Ajax wist de druk van Panathinaikos uiteindelijk te weerstaan, ook nadat Tonny Vilhena in het veld kwam en met een fluitconcert werd begroet vanwege zijn verleden bij Feyenoord. Als er een team aanspraak maakte op een doelpunt was het Ajax, maar toch voltrok zich vlak voor tijd het rampscenario voor Ajax. Tetê sloeg na een counter toe en kon de bal achter Remko Pasveer schuiven. 

In de verlenging probeerde Ajax de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken. De Amsterdammers creëerden enkele kansen, maar het ontbrak aan scherpte in de afronding. Brian Brobbey werd onder luid gejuich ingebracht, ook hij kon het verschil niet maken. Devyne Rensch moest het veld verlaten met een blessure, waardoor Steven Bergwijn zijn opwachting maakte. Ondanks de wisselingen kon Ajax geen doorbraak forceren. Panathinaikos kwam in de verlenging nog dicht bij een tweede treffer, maar de Ajax-defensie wist verdere schade te voorkomen. Hierdoor moesten strafschoppen uitkomst gaan bieden. 

Pasveer redde de eerste penalty van Panathinaikos. De strafschoppen die volgden werden allemaal benut, totdat Brobbey de beslissende kon maken. De spits miste, waardoor beide ploegen na vijf strafschoppen er vier hadden benut. Vervolgens kwamen alle spelers inclusief beide doelmannen aan de beurt om een strafschop te nemen. De oud-Feyenoorder mocht aanleggen voor de zeventiende strafschop, maar die werd gekeerd door Pasveer. Vervolgens schoot Anton Gaaei raak, waardoor Ajax doorgaat naar de play-offs van de Europa League. Hierin nemen de Amsterdammers het op tegen het Poolse Jagiellonia Białystok.


PASVEER PAKT DE EERSTE PENALTY! 💫


⏰ Nu live
🍿 Ziggo Sport#ZiggoSport #UEL #AJAPAN

— Ziggo Sport Voetbal (@ZS_Voetbal) August 15, 2024