Wedstrijdverslag NAC - Ajax

NAC stunt enorm tegen futloos Ajax en boekt eerste Eredivisie-overwinning

18 augustus om 18:45
Laatste update: 18 augustus om 18:45

NAC heeft Ajax de eerste competitie nederlaag van het seizoen bezorgd. Na doelpunten van Matthew Garbett en Jorrel Hato was het de beurt aan Jan van den Bergh om de 2-1 binnen te koppen. Het was 21 jaar geleden dat de Bredanaars thuis van de Amsterdammers wisten te winnen.

Wederom wijzigde Francesco Farioli veel in zijn basisopstelling. Jordan Henderson moest plaatsnemen op de bak en vooral in de voorhoede waren veranderingen. Mika Godts, Brian Brobbey en Bertrand Traoré begonnen in het Rat Verlegh Stadion. Het was de eerste keer dat NAC en Ajax tegenover elkaar stonden sinds 17 februari 2019. Het laatste duel in Breda stamt van nog verder terug. Op 24 november 2018 boekten de Amsterdammers een 0-3 overwinning.

Een spetterend begin kende de wedstrijd niet. NAC zakte geheel in en wilde het aanvallende spel van Ajax daarmee verdedigen. De voltallige eerste helft lukte dat aardig, want de Amsterdammers kwamen slechts tot twee schoten. Ajax had vooral de bal, maar de nieuwe aanval van Farioli werd moeilijk bereikt. Brobbey werd meermaals gevonden in de spits, maar kon daarna geen afspeelmogelijkheden vinden.

In de tweede helft kwam de wedstrijd meer los. Jan van den Bergh dacht in eerste instantie NAC op voorsprong te zetten, maar de verdediger kopte binnen vanuit buitenspelpositie. De assistent-scheidsrechter stak zijn vlag in de lucht en de VAR greep niet in. Niet veel later konden de Bredanaars toch juichen. Na een mooie aanval kwam Matthew Garbett vrij en oog-in-oog met Remko Pasveer faalde hij niet. Daarmee kwam NAC op voorsprong, maar lang genieten ervan konden zij niet.

Vijf minuten lang had NAC de voorsprong in eigen huis, maar na een corner was Jorrel Hato compleet vrij. De NAC-verdediging was hem uit het oog verloren en dus kon de achttienjarige vogelvrij binnen koppen. Keeper Daniel Bielica kon er niets meer aan doen en zo kwamen de Amsterdammers weer langszij. Het was pas het tweede doelpunt van Hato in een Ajax-shirt.

Zowel Ajax als NAC gingen in de slotfase op zoek naar de overwinning. De thuisploeg kwam dichtbij vanuit een corner, maar de eerdere doelpuntenmaker Hato voorkwam de 2-1 door de bal van de lijn te halen. Aan de andere kant schoot Anton Gaaei van afstand en beleefde NAC spannende momenten voor het doel, maar telkens met kunst en vliegwerk werd het opgelost. Scheidsrechter Dennis Higler besloot acht minuten extra tijd toe te voegen en Van den Bergh bracht Breda wederom in extase. De Belgische verdediger kopte wederom binnen en stond ditmaal geen buitenspel. Daarmee boekt NAC slechts de tweede overwinning ooit tegen Ajax in eigen huis.