Dit is alles wat je moet weten over Ajax-tegenstander Jagiellonia Bialystok

Dit is alles wat je moet weten over Ajax-tegenstander Jagiellonia Bialystok
22 augustus om 07:05
Laatste update: 22 augustus om 07:16

Ajax treft in Jagiellonia Bialystok meer dan alleen een tegenstander met een lastige uitspraak: de Poolse tegenstander zal voor de gemiddelde voetbalfan niet bekend zijn. VoetbalNieuws.nl neemt je mee naar het verhaal over de verrassende Poolse landskampioen die tegenover Ajax staat in de play-offs voor de Europa League. 

Dit is alles wat je moet weten over Ajax-tegenstander Jagiellonia Bialystok

Leicester-achtig sprookje in Polen
Jagiellonia Bialystok werd het afgelopen seizoen kampioen in Polen en dat verraste vriend en vijand. In het seizoen daarvoor was de club nog een degradatiekandidaat en door de titel werd een sprookje van Leicester City-achtige proporties werkelijkheid. Met evenveel overmacht als The Foxes ging dat niet: de Poolse club won op onderling resultaat van nummer twee Slask Wroclaw. Saillant detail: de nummers één en twee pakten in totaal maar 63 punten in het seizoen. Ter vergelijking: in de afgelopen acht seizoenen pakte de kampioen van de Eredivisie in evenveel wedstrijden (34) minstens 82 punten.

Trainer zonder échte ervaring
De trainer van Jagiellonia Bialystok is ook een geval apart. De 32-jarige Adrian Siemieniec (foto) was eerst de trainer van de beloften van de club, maar in 2023 werd de jonge oefenmeester doorgeschoven naar het eerste elftal. Siemieniec is daarmee de jongste trainer ooit in de competitie van Polen. De trainer heeft geen ervaring als profvoetballer en in Polen schuift men al snel trainers zonder voetbalervaring naar voren. "Nee, voetbal is hier erg politiek. Vriendjespolitiek. Voorzitters nemen mensen aan die ze goed kennen, zonder enige ervaring. Ja, dat is zeker gek. Maar dat is Polen, het is een rare wereld", aldus oud-speler Arek Radomski tegenover de NOS.

Champions League-droom in duigen
Bialystok mocht zich als kampioen van Polen zelfs opmaken voor de voorrondes van de Champions League en aanvankelijk ging dat goed: er werd in het tweeluik met FK Panevezys met 7-1 gewonnen, maar vervolgens was het voor ons bekende Bodo/Glimt veel te sterk: een 1-5 nederlaag over twee wedstrijden. De ploeg speelt aanvallend, gedurfd voetbal en weet zeker te scoren, maar verdedigend is de club ook zeker kwetsbaar. Dat is ook af te lezen in het enorme aantal puntenverlies in de vorige editie van de Poolse competitie.

Spits om in de gaten te houden
Volgens Stijn Vreven, die toevallig trainer is van Panevezys, zijn er twee sterke spelers waar Ajax rekening mee moet houden. De Braziliaanse Nené controleert het middenveld en Afimico Pululu is een Afrikaanse spits die zeer balvast is. "Ze krijgen aardig wat goals tegen, blijkt, dus dat zit verdedigend nog niet heel goed in elkaar. Ajax moet ze daar voldoende pijn kunnen doen. Maar volgens mij maakt op dit moment iedereen óók wel kans tegen Ajax", aldus Vreven tegenover de NOS.