Ajax heeft, ondanks valse start, geen kind aan Jagiellonia Bialystok en wint ruim

22 augustus om 22:37

Ajax heeft in de heenwedstrijd van de Europa League play-offs een overtuigende 1-4 overwinning geboekt op Jagiellonia Bialystok. De Amsterdammers herpakten zich knap na een vroege achterstand en legden de basis voor een goede uitgangspositie voor de return van volgende week in Amsterdam.

De wedstrijd begon desastreus voor Ajax. Na slechts vijf minuten opende Adrián Diéguez de score voor de thuisploeg uit een corner. De organisatie bij Ajax stond niet goed, en in de rebound kopte Diéguez van dichtbij de 1-0 binnen. De ploeg van Francesco Farioli liet zich niet van de wijs brengen en kwam snel terug in de wedstrijd. Chuba Akpom zorgde na negen minuten voor de gelijkmaker na een splijtende pass van Steven Berghuis. De Engelse spits schoot hard raak en opende daarmee zijn doelpuntenrekening dit seizoen.

Ajax bleef aandringen en werd beloond in de 28e minuut. Mika Godts kopte een perfecte voorzet van Devyne Rensch binnen en bracht de Amsterdammers op voorsprong. Na de 1-2 bleef Ajax aandringen en had de score een stuk hoger kunnen uitvallen. Het lukte de Amsterdammers echter niet om het verschil met de Polen te vergroten, waardoor de ploeg met een kleine voorsprong de rust in ging.

Kort na rust bouwde Ajax verder aan de marge. Akpom was er opnieuw als de kippen bij en scoorde zijn tweede van de avond na een rebound en bracht daarmee de score op 1-3. In de 68e minuut completeerde Akpom zijn hattrick vanaf de strafschopstip, na een overtreding op Branco van den Boomen. De spits maakte geen fout en schoot Ajax naar een comfortabele 1-4 voorsprong.

Ajax kreeg in de 77e minuut nog een kans om de score verder uit te breiden toen Anton Gaaei een penalty verdiende. Hoewel de VAR het moment nog even bekeek, bleef de beslissing staan. De eerder ingevallen Mika Godts, die tegen Panathinaikos nog trefzeker was vanaf de stip, zag zijn inzet dit keer echter gekeerd worden door de doelman van Jagiellonia. Ondanks de gemiste penalty kwam de overwinning van Ajax niet meer in gevaar. De Amsterdammers keren met een ruime zege terug naar Nederland en hebben een goede uitgangspositie voor de return in Amsterdam.

Ajax speelt volgende week donderdag in de Johan Cruijff Arena de return tegen Jagiellonia Bialystok. Om 20.00 uur nemen de teams het wederom tegen elkaar op. Het duel is live te volgen via Ziggo Sport.