Wie is Ko Itakura, de voormalig Groningen-verdediger waar PSV op geboden heeft?

Alles wat je moet weten over Ko Itakura
24 augustus om 20:20
Laatste update: 24 augustus om 20:20

PSV moet haast maken op de transfermarkt en is bij de zoektocht naar een centrale verdediger uitgekomen bij Ko Itakura. De Japanner is met zijn verleden bij FC Groningen een oude bekend uit de Eredivisie. Wat weten we allemaal nog van Itakura en wie is hij nou ook alweer precies? VoetbalNieuws.nl vertelt je alles over hem.

Achtergrond en spelerscarrière

De 26-jarige Itakura wordt op 27 januari 1997 geboren in Yokohama, een grote stad in Japan. Sinds zijn negende jaar begon Itakura met voetballen in de jeugd bij Kawasaki Frontale, waar hij in 2015 doorbrak. In Japan speelde Itakura in totaal nog vier jaar, nadat Manchester City hem als een van de vele spelers oppikte.

In Manchester kwam Itakura sowieso niet aan spelen toe en dus besloot de Engelse landskampioen hem te verhuren aan een gegadigde club. Dat bleek Groningen te worden. In de Eredivisie begon de Japanner wat twijfelachtig, maar groeide uit tot een vaste waarde in het elftal van de Trots van het Noorden. Met name in een met 3-1 verloren duel van Ajax maakte Itakura indruk. "Nou René, Haller speelde wel tegen één van de allerbeste centrale verdedigers uit de Eredivisie: Itakura. Hij kan goed voetballen, hij kan goed koppen en hij is ontzettend snel", aldus Hans Kraay jr. In totaal bleef Itakura twee jaar in Nederland, waarna hij de stap naar het buitenland zette.

Manchester City besloot om Itakura nog één keer aan Schalke 04 te verhuren, waarna hij definitief van de hand werd gedaan. De Japanner bleef in de Bundesliga actief en werd voor vijf miljoen euro overgenomen door Borussia Mönchengladbach. Bij die club gaat hij nu zijn derde jaar in. 

Situatie, marktwaarde en contract

PSV wil Itakura nu na drie hele seizoenen in de Bundesliga verleiden tot een overstap. De Eindhovenaren kunnen de verdediger Champions League-voetbal bieden, iets wat hij nog niet eerder heeft meegemaakt. Naar verluidt zouden de Eindhovenaren een eerste bod van 11.5 miljoen euro hebben uitgebracht, maar wil Borussia Mönchengladbach pas zaken gaan doen vanaf vijftien miljoen.

Een bod van die aard zou iets meer rijmen met de contractsituatie van Itakura. De rechtspoot heeft nog een contract tot en met de zomer van 2026 en hoeft dus niet weg. Volgens transfermarkt.com heeft Itakura een transferwaarde van twaalf miljoen euro.

Wat voor speler is Itakura

Kraay Jr beschreef het in de alinea hierboven al, maar de 1.88 lange Itakura is een snelle, goed voetballende, sterke verdediger. In zijn laatste seizoen liep Itakura wel een langdurige enkelblessure op én miste hij een deel van de competitie wegens interlandverplichtingen met Japan op de Azië Cup. Daardoor komt hij niet echt bovendrijven in de top statistieken van de Bundesliga. De rechtsbenige Itakura zou in Eindhoven in ieder geval de concurrent van Ryan Flamingo moeten worden, die al rechts voor het centrum werd gehaald.