Dit miljardenbedrag verdiende Duitsland aan de organisatie van het EK 2024

Dit miljardenbedrag verdiende Duitsland aan de organisatie van het EK 2024
27 augustus om 14:14

Het EK 2024 in Duitsland bleek niet alleen sportief, maar ook economisch een groot succes. Volgens een onderzoek van Nielsen Sports leverde het toernooi de Duitse economie een aanzienlijk bedrag op. Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser bevestigde deze positieve uitkomst in een interview met Kicker. VoetbalNieuws.nl vertelt je hoeveel er aan het EK 2024 is verdient.

Wat heeft Duitsland verdient aan de organisatie van het EK 2024?

Het evenement bracht de Duitse economie in totaal €7,44 miljard op, een bedrag dat ver boven de verwachtingen lag. Ruim negentig procent van deze winst komt voort uit de uitgaven van de 2,7 miljoen fans die Duitsland bezochten voor het EK. Naast directe uitgaven zorgden ook social media-posts van bezoekers voor een geschatte advertentiewaarde van €571 miljoen. Dit alles maakt het EK niet alleen een voetbalfeest, maar ook een financiële meevaller voor het gastland.

Sportief gezien was het toernooi voor Duitsland echter minder succesvol. Het nationale team werd al in de kwartfinale uitgeschakeld door de uiteindelijke winnaar, Spanje. Dit zorgde voor teleurstelling bij de Duitse fans, ondanks de economische winst.

Wat waren de kosten voor de organisatie?

Toch staat daar ook een flink prijskaartje tegenover. Hoewel de exacte kosten voor Duitsland niet officieel zijn vrijgegeven, schat PwC dat de kosten voor handhaving en openbare orde rond de €2,5 miljoen per wedstrijd liggen. Dit bedrag komt bovenop de kosten voor de inzet van lokale manschappen en andere organisatiekosten, waarvan de precieze bedragen onbekend zijn.