Waarom worden er Champions League-wedstrijden op donderdag gespeeld?

Waarom worden er Champions League-wedstrijden op donderdag gespeeld?

Vandaag om 13:55
Laatste update: om 13:55

De dinsdag- en woensdagavond staan bekend als traditionele Champions League-avonden, maar vanaf dit seizoen zullen ook enkele wedstrijd op donderdag gespeeld worden. VoetbalNieuws.nl vertelt je waarom. 

In het nieuwe format van de Champions League speelt elk team acht wedstrijden tegen acht verschillende tegenstanders, waarvan vier thuis en vier uit. De resultaten van deze wedstrijden worden vergeleken met die van de andere 35 teams in de competitie om een gecombineerde ranglijst te creëren. De top-acht teams gaan direct door naar de achtste finales, terwijl de teams die eindigen tussen de 9e en 24e plaats naar een play-offronde gaan. De teams die eindigen tussen de 25e en 36e plaats worden uitgeschakeld.

Waarom worden er Champions League-wedstrijden op donderdag gespeeld?

De UEFA heeft in een eerder stadium al aangekondigd dat sommige Champions League-wedstrijden vanaf dit seizoen op donderdag zullen worden gespeeld. Het merendeel van de Champions League-wedstrijden zal zoals gebruikelijk op dinsdag en woensdag worden gespeeld. De eerste speelronde van het Champions League-seizoen zal een "Champions League-exclusieve" week zijn. Dit betekent dat er die week geen wedstrijden in de Europa League of de Europa Conference League zullen plaatsvinden. Hierdoor zullen enkele Champions League-wedstrijden op donderdag 19 september worden gespeeld.

Een andere belangrijke datum is 29 januari, de laatste dag van de 'leaguesfase'. Alle 36 teams zullen op die woensdag spelen, en er zullen geen Champions League-wedstrijden op de dinsdag van die week plaatsvinden. Na de leaguesfase volgt een knock-outtoernooi met twee wedstrijden per ronde, zoals gebruikelijk is in de Champions League.