Oranje wint met grote cijfers van stug Bosnië in eerste Nations League-duel

7 september om 22:41

Het Nederlands Elftal heeft zaterdagavond met horten en stoten met Bosnië en Herzegovina afgerekend. De Bosniërs hadden aan twee halve kansen genoeg voor twee doelpunten en daarom bleef het lang spannend in Eindhoven, hoewel de einduitslag flink in het voordeel van Oranje uitpakte: 5-2.

Bondscoach Ronald Koeman miste flink wat namen vanwege onder meer blessureleed en koos voor Tijjani Reijnders, Ryan Gravenberch en Jerdy Schouten op het middenveld. Het verdedigend blok werd gevormd door Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk en Joshua Zirkzee mocht zich in de spits melden. Oranje begon alleraardigst aan het duel met Bosnië en kwam binnen het kwartier verdiend op voorsprong: Zirkzee besloot een van richting veranderd schot met het achterhoofd richting doel te koppen en de poging ging via de binnenkant van de paal tergend langzaam het doel in.

Bosnië had weinig te vertellen in het eerste half uur, maar kwam toch vanuit het niets langszij. Ermedin Demirovic ontsnapte aan zijn directe tegenstander en kon zomaar binnentikken in minuut 27. Oranje kreeg in het restant van de eerste helft weer het overwicht en dat betaalde zich uit in de blessuretijd: Zirkzee en Reijnders gingen een combinatie aan en laatstgenoemde schoof de bal beheerst binnen: 2-1.

In de tweede helft vloog Oranje uit de startblokken en dat leidde tot een fraaie 3-1, weer op aangeven van Reijnders, die een puike pot speelde. Ditmaal was het Cody Gakpo die van dichtbij binnen kon tikken. De linksbuiten is zijn basisplek kwijt bij Liverpool, maar liet een goede indruk achter tegen de Bosniërs. Oranje bleef doordrukken na de 3-1 en kreeg meerdere grote kansen op de 4-1, maar deze bleef uit. Aan de andere kant kon Edin Dzeko zomaar de bal binnenlopen na een grove inschattingsfout van De Ligt.

Na de 3-2 kreeg Bosnië en Herzegovina weer het vertrouwen en moest Oranje uitkijken voor de gelijkmaker, terwijl de tegenstander in de hele wedstrijd twee halve kansen kreeg en simpelweg extreem effectief was. Zowel Jurriën Timber als Quinten Timber kwamen binnen de lijnen en ook Wout Weghorst mocht zijn minuten maken. In de slotfase kreeg Weghorst de bal voor zijn voeten en schoot de nieuwe spits van Ajax hard binnen, waardoor het duel dan toch goed afliep voor Oranje. Xavi Simons zorgde met de 5-2 voor de kers op de taart.

Nederland liet bij vlagen goed voetbal zien en kan met een goed gevoel toewerken naar het duel met Duitsland, hoewel Die Mannschaft overtuigend met 5-0 wist te winnen van Hongarije. Nederland en Duitsland treffen elkaar op dinsdagvond om 20.45 uur.