Dit is waarom jeugdkeepers van KRC Genk een helm moeten dragen

Dit is waarom jeugdkeepers van KRC Genk een helm moeten dragen
11 september om 20:04

De jeugdkeepers van KRC Genk zijn sinds kort verplicht om een helm te dragen tijdens zowel trainingen als wedstrijden. De Belgische club wil hiermee het risico op hersenschuddingen bij jonge doelmannen verminderen. Koen Witters, verantwoordelijk voor de keepersopleiding bij Genk, legt uit: "We willen onze keepers absoluut beschermen. Uit studies blijkt dat het risico op een hersenschudding met minstens vijftig procent afneemt door een helm te dragen."

KRC Genk verplicht helmen bij jeugdkeepers

KRC Genk is de eerste club in België die deze maatregel doorvoert voor doelmannen onder de zestien jaar. Volgens Witters zijn botsingen in het spel niet volledig te voorkomen, maar de gevolgen ervan kunnen met een helm aanzienlijk worden beperkt. "De risico's op lange termijn, die vaak pas jaren later opduiken, kunnen hiermee ook verminderd worden", zegt Witters tegen De Telegraaf.

Aanvankelijk stuitte de invoering op wat weerstand bij de spelers. "Ik stond zeker niet te springen toen de helmen werden uitgedeeld, maar nu merk ik eigenlijk al niet meer dat ik 'm op heb", zegt een jeugdkeeper. Een mede-jeugdspeler (14) vult aan: "Het was even wennen, maar mijn ouders zijn blij met de maatregel. Het is gewoon goed voor onze veiligheid."

Voor de helmen werkt KRC Genk samen met de Amerikaanse fabrikant Full 90. De helmen zijn licht en ontworpen voor optimale bescherming zonder het spel van de keepers te belemmeren.