'Hierom worden de play-offs voor Europees voetbal afgeschaft'

'Hierom worden de play-offs voor Europees voetbal afgeschaft'

14 september om 14:27

Vanaf het seizoen 2025/2026 worden de play-offs voor Europees voetbal in de Eredivisie afgeschaft. Dat besluit komt vanwege de overvolle speelkalender en de wens om de sterkste clubs af te vaardigen naar Europese toernooien. Sportmarketeer Chris Woerts deelde dit nieuws vrijdagavond in het programma Vandaag Inside.

Woerts liet weten dat de clubs klaar zijn met de huidige opzet. "Er gaat iets veranderen in de opzet van de Eredivisie. De vervelende play-offs van de nummer vijf tegen de nummer acht of de nummer zes tot de nummer negen, daar gaan ze mee stoppen. De clubs zijn het zat. De speeldagenkalender is te vol", aldus Woerts. De clubs willen het seizoen korter maken en het liefst stoppen voor half mei.

Ondanks de kritiek worden de play-offs dit seizoen nog wel gespeeld. Woerts vindt dit opmerkelijk. "Alle clubs zijn het erover eens, dus je zou zeggen dat je het dit jaar al kunt invoeren. Ze willen de zesde plek op de coëfficiëntenranglijst behouden. Dan heb je de sterkste ploegen nodig."

De beslissing om de play-offs af te schaffen komt mede door teleurstellende prestaties in Europa. Vorig seizoen won Go Ahead Eagles de play-offs, maar de club werd direct uitgeschakeld door SK Brann, wat nadelig was voor de Nederlandse coëfficiënten.