Shona Shukrula maakt debuut als vierde official: deze vrouwen gingen haar voor

Shona Shukrula maakt debuut als vierde official: deze vrouwen gingen haar voor
15 september om 14:40

Zondag maakt Shona Shukrula haar debuut als vierde official in de Eredivisie. De 33-jarige arbiter uit Alkmaar is aangesteld voor het duel tussen Willem II en RKC Waalwijk. Dit is een belangrijke mijlpaal in de carrière van Shukrula, die afgelopen zomer als eerste vrouw werd toegelaten tot de groep "Scheidsrechters Betaald Voetbal" van de KNVB.

Hoe verliep de loopbaan van Shukrula?

Shukrula begon haar loopbaan in de lagere competities en staat sinds 2017 op de FIFA-lijst van internationale scheidsrechters. Ze heeft sindsdien veel ervaring opgedaan in het vrouwenvoetbal en internationale toernooien zoals de UEFA Women’s Champions League. Hoewel ze eerder deze zomer door een blessure haar debuut nog niet kon maken, slaagde ze recent voor een zware conditietest tijdens de UEFA Summer Course. De KNVB vond haar fit genoeg om haar direct in te zetten als vierde official in het betaalde voetbal.

Welke vrouwen waren al official in de Eredivisie?

Hoewel Shukrula niet de eerste vrouwelijke official in het mannenvoetbal is, blijft haar stap bijzonder. Eerder gingen Sjoukje de Jong (2001), Nicolet Bakker (2011) en Franca Overtoom (2018) haar voor als vrouwelijke officials in het Nederlandse betaald voetbal. Geen van hen heeft echter als hoofdarbiter gefungeerd in een Eredivisiewedstrijd. De KNVB heeft laten weten dat Shukrula dit seizoen mogelijk als eerste scheidsrechter een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie zal leiden.