Champions League gaat beginnen: dit is hoe vaak Nederlandse ploegen overwinterden

Champions League gaat beginnen: dit is hoe vaak Nederlandse ploegen overwinterden
16 september om 09:28
Laatste update: 16 september om 09:33

PSV en Feyenoord beginnen deze week aan de Champions League. Beide ploegen hebben prachtpotten op het programma staan, maar het hoofddoel is zo ver mogelijk in het toernooi doorstoten. VoetbalNieuws vertelt je hoe vaak de Nederlandse ploegen overwinterden in het miljardenbal.

Dit seizoen heeft overwinteren een andere betekenis. Normaliter overwinterde een ploeg als het in het nieuwe seizoen nog altijd Europees voetbal speelde. Nu is dat echter anders. De Champions league gaat door tot eind januari dus 'overwinterd' iedere deelnemende ploeg. In deze statistiek kijken we naar ploegen die de groepsfase van het toernooi overleefden.

Hoe vaak overwinterden Nederlandse ploegen in de Champions League?

PSV, Ajax en Feyenoord zijn de gebruikelijke namen in de groepsfase van de Champions League. Door het aantal deelnemende tickets helaas niet allen ieder jaar, maar wisselend zijn zij van de partij. Ajax nam, sinds het toernooi de Champions League heet, achttien maal deel aan het Europese hoofdtoernooi. Zeven maal wisten zij te overwinteren, voor het laatst in het seizoen 2021/22.

PSV, dat komende week speelt tegen Juventus, nam zeventien maal deel aan de Champions League. In dat aantal deelnames, één minder dan Ajax, wisten zij zesmaal te overwinteren. Afgelopen jaar deden de Eindhovenaren dat ook, maar was uiteindelijke finalist Borussia Dortmund nipt te groot een ronde later.

Feyenoord nam zesmaal deel aan de Champions League. Slechts éénmaal, in het seizoen 1999/00, werd er na de winter nog CL-voetbal gespeeld aan de maas. In een dubbele groepsfase waren uiteindelijk Chelsea en Lazio Roma te sterk. AZ, SC Heerenveen, FC Twente en Willem II, die allen eenmaal deelnamen aan de Champions League, overwinterden niet.

Overwinteringen Nederlandse ploegen in de Champions League:
Deelnames-overwinteringen
Ajax:                          18 – 7
PSV:                           17 – 6
Feyenoord:            6 – 1
AZ:                             1 – 0
FC Twente:            1 – 0
SC Heerenveen: 1 – 0
Willem II:                1 - 0