Hierom beëindigt Sparta de samenwerking met de jeugdopleiding van Ajax

Hierom beëindigt Sparta de samenwerking met de jeugdopleiding van Ajax

Vandaag om 10:45
Laatste update: om 10:45

Sparta Rotterdam heeft besloten de samenwerking met Ajax op het gebied van de jeugdopleiding te beëindigen. Volgens algemeen directeur Manfred Laros wil Sparta nu volledig op eigen benen staan. Dat vertelt hij aan RTV Rijnmond.

De samenwerking tussen beide clubs, die in 2018 begon, hield in dat Ajax jaarlijks drie ton betaalde en per seizoen maximaal drie talenten onder de 15 jaar gratis mocht overnemen. In ruil daarvoor kreeg Sparta toegang tot de software en het netwerk van Ajax. De samenwerking was destijds bedoeld om de uitstroom van talenten naar Amsterdam te beperken, maar de situatie is nu veranderd.

Laros legt uit dat de huidige omstandigheden anders zijn dan zes jaar geleden. "Wij zijn op dit moment een andere jeugdopleiding in vergelijking met de periode, waarin we begonnen aan de samenwerking." Sparta kan dankzij een vernieuwd trainingscomplex en de goede sportieve prestaties van het eerste elftal meer faciliteiten bieden aan talenten en heeft daardoor een grotere aantrekkingskracht. "De totale uitstraling van de club is verbeterd", zegt Laros.

Met de veranderde regelgeving is het bovendien duurder geworden om jeugdspelers over te nemen, wat ook meespeelt in de keuze om de samenwerking te beëindigen. Laros benadrukt dat Sparta geen nieuwe samenwerking met andere topclubs overweegt: "Nee, we willen op eigen benen staan."