Waarom is er geen Conference League op donderdag 26 september?

Waarom is er geen Conference League op donderdag 26 september?
26 september om 13:15

Het is tijd voor de tweede speeldag van de Europa League. Na de successen van FC Twente en AZ is het de beurt aan Ajax om deze goede reeks voort te zetten. Waarom is er eigenlijk geen Conference League op donderdag 26 september? VoetbalNieuws.nl legt het aan je uit.

Het feest in Manchester was groot toen FC Twente op Old Trafford een punt behaalde tegen Manchester United. Eerder op de woensdagavond had AZ al gewonnen van het Zweedse IF Elfsborg en zo kende Nederland een succesvolle eerste Europa League-dag. Echter was het op een bijzonder moment, want voor het eerst was een deel van de speelronde van het toernooi niet op donderdag, maar op woensdag. Daarnaast zal er op de normale speeldag, de donderdag, ook geen Conference League zijn.

Waarom is er geen Conference League op donderdag 26 september?

De UEFA gooide voor het seizoen 2024/2025 de Europese toernooien op de schop. De groepsfase maakte plaats voor de League Phase en er werden twee extra wedstrijden aan de kalender toegevoegd. Die wedstrijden zorgden voor een dilemma, want er moest meer tijd uit het speelschema genomen worden om het allemaal passend te maken. Uiteindelijk koos de UEFA ervoor om elk toernooi: de Champions League, de Europa League en de Conference League een eigen speelweek te geven om zo de data passend te maken.

Donderdag 26 september en woensdag 25 september werden aangewezen als de Europa League dagen en dus zal er op deze dagen slechts Europa League-voetbal zijn. Daarnaast heeft de Conference League nog altijd slechts zes wedstrijden op de kalender en dus kon er makkelijker met het toernooi geschoven worden. De Conference League begint op 2 oktober en zowel die dag als 3 oktober zijn aangewezen als de dagen waarop slechts alleen Conference League-voetbal is. Na 3 oktober zullen de Europa League en de Conference League weer op dezelfde dagen te zien zijn.