Koeman vindt nieuwe assistent in Jonk: bij deze ploegen was de oefenmeester werkzaam

Koeman vindt nieuwe assistent in Jonk: bij deze ploegen was de oefenmeester werkza
Vandaag om 12:57

Wim Jonk is de nieuwe assistent van Ronald Koeman bij het Nederlands elftal. De voormalig prof heeft flink wat ervaring en VoetbalNieuws vertelt je bij welke ploegen de 49-voudig international werkzaam was.

Jonk is de nieuwe naam in de staf van Koeman. Samen met zijn broer Erwin en Dwight Lodeweges werkt het viertal de komende jaren toe naar het WK van 2026. In de tussentijd staat ook de Nations League op het programma, een toernooi om zeker te testen waar Oranje staat.

Bij welke ploegen was Jonk werkzaam?

Ajax: 2008–2015

Jonk trad in 2008 in dienst bij Ajax als individuele techniektrainer en groeide al snel door tot hoofd jeugdopleiding en lid van het technisch hart. Samen met Johan Cruijff schreef hij het Plan Cruijff, iets wat niet bij iedereen in goede aarde viel. Dit plan was gericht op het herstructureren van de Ajax-jeugdopleiding met een sterke nadruk op individuele talentontwikkeling, iets waar Jonk voorstander van was.

In 2015 ontstond er echter een conflict tussen Jonk en de Ajax-directie over de implementatie van het Plan Cruijff bij het eerste elftal. Dit leidde uiteindelijk tot een breuk, en op 10 november 2015 werd aangekondigd dat Jonk de club zou verlaten wegens "onoverbrugbare meningsverschillen". Hoewel Jonk aanvankelijk een rechtszaak overwoog, besloot hij uiteindelijk af te zien van juridische stappen en vertrok hij samen met Johan Cruijff en andere betrokkenen uit de jeugdopleiding.

FC Volendam: 2019–2023

Op 13 april 2019 werd Jonk aangesteld als trainer van FC Volendam, de ploeg waar hij als voetballer ook speelde. Onder zijn leiding promoveerde het team in 2022 van de Eerste Divisie naar de Eredivisie. In juni 2023 trad Jonk terug als hoofdtrainer en werd hij technisch manager van de club, waarbij hij een belangrijke rol bleef spelen in het voetbalbeleid van Volendam.

Eind 2023 ontstond er echter een conflict binnen de club tussen de raad van commissarissen en het bestuur. Dit leidde tot het vertrek van voorzitter Jan Smit en enkele andere bestuursleden. Als reactie daarop besloot Team Jonk, waaronder Wim Jonk, technisch directeur Jasper van Leeuwen en hoofdtrainer Matthias Kohler, gezamenlijk op te stappen.