Waarom worden er in de Conference League niet acht, maar zes wedstrijden gespeeld?

Waarom worden er in de Conference League niet acht, maar zes wedstrijden gespeeld?
Vandaag om 12:45
Laatste update: om 12:45

De UEFA past vanaf het seizoen 2024/25 de opzet van de Conference League aan. Het aantal teams groeit van 32 naar 36, net als in de Champions League en Europa League. De groepsfase wordt een League-fase waarin elk team speelt tegen verschillende tegenstanders. In tegenstelling tot de andere toernooien, worden er in de Conference League echter maar zes wedstrijden gespeeld. Wat zit hierachter? VoetbalNieuws.nl vertelt het je.

Waarom bestaat de Conference League uit zes wedstrijden?

Een belangrijke factor is de enorme variatie in de middelen van deelnemende clubs. Neem bijvoorbeeld een club als Chelsea. Deze topclub beschikt over een brede selectie van tientallen contractspelers en heeft moderne faciliteiten om spelers fit te houden. Daardoor kunnen ze de belasting van meerdere wedstrijden per week beter aan. Vergelijk dat met een club als Vikingur Reykjavik uit IJsland. Deze club heeft veel minder middelen, een kleinere selectie en daardoor minder mogelijkheden om spelers te rouleren of te herstellen.

De UEFA houdt hier rekening mee door het aantal wedstrijden in de Conference League lager te houden. Clubs als Vikingur hebben op deze manier een eerlijke kans in Europa, zonder dat de belasting voor spelers te groot wordt. Hierdoor blijft de competitie spannend en beheersbaar, voor zowel de grotere als de kleinere clubs.

De beste acht teams plaatsen zich na de League-fase direct voor de knock-outfase. Teams die op plek negen tot en met 24 eindigen, spelen nog play-offs voor een plek in de laatste zestien.