Dit moet je weten over Athletic Club, de tegenstander van AZ in de Europa League

Dit moet je weten over Athletic Club, de tegenstander van AZ in de Europa League

Vandaag om 14:10
Laatste update: om 14:10

Donderdagavond neemt AZ het op tegen Athletic Club, een van de meest bijzondere clubs in het Europese voetbal. De Basken zijn niet alleen historisch sterk, maar ook uniek in hun selectiebeleid en identiteit. Wat moet je weten over deze tegenstander voordat AZ afreist naar Bilbao? VoetbalNieuws vertelt het je!

Dit moet je weten over Athletic Club de Bilbao

Wat is de bijnaam van Athletic Club?

Athletic Club werd opgericht in 1898 en speelt sinds 1928 onafgebroken in de hoogste Spaanse divisie, La Liga. Samen met Real Madrid en FC Barcelona zijn ze de enige clubs die nooit gedegradeerd zijn. De club draagt de bijnaam 'Los Leones' (de Leeuwen), die een interessante achtergrond heeft. Deze bijnaam is afgeleid van hun stadion San Mamés, ook wel 'La Catedral' genoemd. Volgens de christelijke legende werd de heilige Mamés voor de leeuwen gegooid, maar bleef hij ongedeerd, omdat de dieren hem niet aanvielen. Deze legende gaf de spelers van Athletic de bijnaam 'Leeuwen' en hun stadion de titel 'La Catedral'.

Waarom spelen er alleen Baskische spelers bij Athletic Club?

Wat Athletic extra speciaal maakt, is hun strikte selectiebeleid, waarin alleen spelers uit Baskenland of met Baskische roots voor de club mogen spelen. Dit beleid, dat sinds 1912 wordt gehanteerd, benadrukt de sterke regionale identiteit van de club. Ondanks deze beperking is Athletic bijzonder succesvol. Ze wonnen acht keer de Spaanse landstitel en veroverden maar liefst 25 keer de Copa del Rey, waarmee ze een van de meest succesvolle clubs in Spanje zijn.

Wie zijn de grootste clublegendes van Athletic Club?

De club heeft door de jaren heen meerdere iconen voortgebracht. Rafael 'Pichichi' Moreno, naar wie de topscorerstitel in Spanje is vernoemd, was een van de grootste spelers in de vroege jaren van de club. In latere jaren werd Telmo Zarra een legende, als een van de meest trefzekere spitsen in de Spaanse voetbalgeschiedenis. Ook recentere namen als Andoni Zubizarreta, voormalig doelman en recordinternational van Spanje, en Julen Guerrero, een middenvelder die decennialang de ruggengraat van het team vormde, worden gezien als clubiconen. De speler met de meeste wedstrijden voor Bilbao is de nog steeds actieve Iker Muniain, met een gigantisch aantal van 560. Hij speelt momenteel echter voor San Lorenzo in Argentinië.

Op welke spelers moet je letten bij Athletic Club?

De huidige sterspeler is Nico Williams, een van de grootste talenten van Spanje. Met zijn snelheid, techniek en drang naar voren is hij een cruciale speler voor coach Ernesto Valverde, die ook een grote rol speelt in de geschiedenis van de club. Valverde, zelf een oud-speler van Athletic, keerde terug als coach en wist eerder al prijzen te winnen met de Basken. Williams werd afgelopen zomer Europees kampioen met Spanje, samen met zijn teamgenoten Unai Simón en Dani Vivian. Williams' broer Iñaki speelt ook voor Athletic.

Wat is de grootste rivaal van Athletic Club?

Ten slotte staat de rivaliteit met Real Sociedad, de andere grote Baskische club, centraal in de clubcultuur. De Baskische derby is niet alleen een sportieve aangelegenheid, maar heeft ook een diepgewortelde betekenis voor de regio en de Baskische identiteit. Met een diepe historie, sterke identiteit en volhardend succes is Athletic Club klaar om AZ te ontvangen in het vurige San Mamés, dat sinds de renovatie plaats biedt aan zeker 53.000 toeschouwers. Bijzonder feitje: dit seizoen wordt de Europa League-finale in San Mamés gespeeld, en dus is Athletic Club vastberaden om de finale te bereiken. Dat lukte al eens in 2012, toen er in Boekarest met 2-0 werd verloren van Atlético Madrid.

Waar wordt Athletic Club - AZ uitgezonden?

Athletic Club - AZ begint donderdagavond om 21.00 uur. De wedstrijd wordt vanaf dat tijdstip live uitgezonden op Ziggo Sport. VoetbalNieuws doet er tevens verslag van. Het daarvoor bestemde liveblog komt te zijner tijd online.