Dit staat Twente te wachten tegen Mourinho's Fenerbahçe in de Europa League

Dit staat Twente te wachten tegen Mourinho's Fenerbahçe in de Europa League
3 oktober om 12:23

FC Twente ontvangt donderdagavond Fenerbahçe in de Grolsch Veste voor hun tweede duel in de Europa League. De Tukkers verrasten vorige week door op Old Trafford een 1-1 gelijkspel te behalen tegen Manchester United. Met dat resultaat in het achterhoofd gaat Twente vol goede moed de ontmoeting met het Turkse sterrenensemble van José Mourinho tegemoet, al beseffen ze dat het opnieuw een zware opgave wordt. VoetbalNieuws vertelt je waar de kansen liggen voor Twente.

Voorbeschouwing FC Twente - Fenerbahçe in de Europa League

Na de stunt in Manchester zijn de verwachtingen bij Twente realistisch. Een punt tegen Fenerbahçe zou al enigszins als een stunt gelden. De ploeg van Mourinho, die in de zomer grote namen zoals Filip Kostić, Sofyan Amrabat en Allan Saint-Maximin aantrok, is tactisch sterk en beschikt over veel individuele kwaliteit. Toch is er optimisme binnen de selectie van Joseph Oosting. Twente weet echter ook dat het zijn ondergrens niet mag raken, iets wat tegen stugge tegenstanders weleens is gebeurd dit seizoen.

Sterktes en zwaktes Fenerbahçe onder José Mourinho

Fenerbahçe hanteert georganiseerde opbouw, maar is kwetsbaar in de omschakeling
Fenerbahçe speelt onder Mourinho met een georganiseerde opbouw, maar deze is kwetsbaar voor hoge druk. Bij een doeltrap positioneren de backs zich laag en breed, wat mogelijkheden biedt voor Twente om hen vast te zetten en te dwingen tot lange ballen. Dit leverde Fenerbahçe tegen Union Sint-Gillis (2-1 winst) veel balverlies op, met name via de vleugelverdedigers Mert Müldür en Jayden Oosterwolde.

Daarnaast hanteert Fenerbahçe een agressief pressiesysteem. De Turken heroveren vaak de bal op de helft van de tegenstander, maar daarachter ligt ruimte voor Twente om via snelle omschakelingen gevaarlijk te worden. Achter de druk van Fenerbahçe zijn namelijk regelmatig gaten te vinden tussen de linies, waar Twente met lange ballen op de spits of creatieve middenvelders gebruik van kan maken.

Sterk verdedigend blok
Verdedigend is Fenerbahçe sterk zodra het zichzelf kan organiseren. Wanneer Mourinho's team inzakt, spelen ze vaak vanuit een 5-4-1-formatie, waarin weinig ruimte ligt om doorheen te voetballen. Twente zal in dit geval moeten vertrouwen op voorzetten of afstandsschoten om door de Turkse muur heen te breken.

Conclusie
Twentes hoop ligt in het ontregelen van de opbouw en de snelle omschakeling bij balwinst. De sleutel tot succes ligt in het benutten van de ruimtes die Fenerbahçe achterlaat bij hun aanvallende druk.