FC Twente speelt gelijk tegen Fenerbahçe, AZ ten onder in Baskenland

3 oktober om 22:52

De Nederlandse clubs kenden een wisselvallige avond in de Europa League. Ajax wist eerder op de avond nog een punt te pakken tegen Slavia Praag, maar AZ kon geen resultaat meenemen uit Spanje en verloor met 2-0 van Athletic Bilbao. FC Twente slaagde er wel in om een gelijkspel uit het vuur te slepen tegen Fenerbahçe, waardoor de ploeg met 1-1 afsloot.

FC Twente - Fenerbahçe

FC Twente begon sterk aan de wedstrijd tegen Fenerbahçe en liet meteen zien niet onder de indruk te zijn van de Turkse grootmacht. De ploeg van Joseph Oosting zette vroeg druk en domineerde het spel. Dit leidde in de 29e minuut tot de verdiende openingstreffer. Youri Regeer leverde een perfecte voorzet af, waarna Michel Vlap met een slimme kopbal via de grond de 1-0 aantekende. Sam Lammers en Sem Steijn kregen kansen om de voorsprong uit te breiden, maar slaagden er niet in om de trekker over te halen.

Na rust kwam Fenerbahçe beter in de wedstrijd. De Turken voerden de druk op en kregen meer balbezit. Dit resulteerde in de 71e minuut in de gelijkmaker. Dusan Tadic, die tot dat moment weinig indruk had gemaakt, dook slim op in het strafschopgebied en tikte een voorzet van Sofyan Amrabat binnen: 1-1. Ondanks de dreiging van Fenerbahçe in de laatste fase van de wedstrijd, wist FC Twente stand te houden. Lars Unnerstall hield zijn ploeg op de been met een aantal cruciale reddingen, waardoor Twente een punt overhield aan het duel tegen de favorieten uit Turkije.

Athletic Club - AZ

AZ had het moeilijk in Bilbao, waar Athletic Club vanaf het begin de druk opvoerde. De Alkmaarders verloren meerdere keren slordig de bal, wat leidde tot gevaarlijke situaties. In de 72e minuut viel het doelpunt voor Athletic. Nico Williams gaf een voorzet die zijn broer Iñaki Williams simpel binnentikte, nadat AZ opnieuw balverlies leed op het middenveld. De Basken bleven daarna de betere partij en gaven weinig weg.

Ondanks enkele speldenprikjes kwam AZ nauwelijks tot serieuze kansen. De ploeg van Maarten Martens had moeite om onder de druk van Athletic uit te voetballen. Vlak voor tijd werd het nog erger voor de Alkmaarders. Oihan Sancet maakte aan alle spanning een einde door vanuit een rebound de voorsprong te verdubbelen. In het sfeervolle San Mamés leek een gelijkspel nooit echt binnen handbereik, waardoor de Alkmaarders met lege handen naar huis gingen.