FIFA-regels over spelerscontracten op de schop na uitspraak Europees Hof

FIFA-regels over spelerscontracten op de schop na uitspraak Europees Hof
Vandaag om 11:40
Laatste update: om 11:58

Het Europees Hof heeft een baanbrekende uitspraak gedaan in de zaak van oud-voetballer Lassana Diarra. Hierdoor wordt het voor spelers eenvoudiger om eenzijdig hun contract op te zeggen. Dit kan grote gevolgen hebben voor het huidige transfersysteem in het internationale voetbal.

De rechtszaak begon in 2014 toen Diarra, na een conflict met Lokomotiv Moskou, zijn contract ontbond. Lokomotiv claimde miljoenen aan schadevergoeding, waarna een slepend juridisch gevecht volgde dat uiteindelijk bij het Europees Hof belandde. Vrijdag oordeelde het Hof dat enkele FIFA-regels rondom contracten in strijd zijn met de EU-wetgeving. De regels belemmeren het vrije verkeer van voetballers binnen de EU, verklaarden de rechters. Dit betekent dat spelers nu zonder zware sancties hun contract kunnen beëindigen, net zoals in andere sectoren.

De uitspraak raakt het fundament van het internationale transfersysteem, waarbij clubs vaak afhankelijk zijn van transferinkomsten. Vooral kleinere clubs kunnen hierdoor financiële problemen ondervinden als spelers makkelijker transfervrij vertrekken. Hoewel de exacte gevolgen nog onduidelijk zijn, lijkt een herziening van de FIFA-regels in Europa onvermijdelijk. FIFA onderzoekt momenteel de gevolgen van de uitspraak en wat dit betekent.