Dit is waarom de zaak-Diarra na tien jaar de transfermarkt drastisch kan veranderen

Dit is hoe de zaak-Diarra na tien jaar de transfermarkt drastisch kan veranderen
Vandaag om 17:15

De voetbaltransferwereld kijkt vrijdag collectief naar Luxemburg en houdt de adem in. Tien jaar na dato wordt er namelijk uitspraak gedaan rondom de rechtszaak van Lassana Diarra, die in 2014 een flinke straf kreeg van de FIFA. VoetbalNieuws.nl legt uit waarom de uitspraak van de rechtbank grote gevolgen kan hebben voor de transfermarkt, ook in Nederland. 

Dit is hoe de zaak-Diarra na tien jaar de transfermarkt drastisch kan veranderen

Diarra is vooral bekend om zijn periode in Engeland en bij Real Madrid, maar in 2014 was de speler bezig aan zijn laatste jaren als voetballer. De speler stond destijds onder contract bij Lokomotiv Moskou en besloot niet meer op te dagen. De Russische club ontbond het meerjarige contract van de speler en daarna moest Diarra miljoenen euro's betalen. Geïnteresseerde clubs kregen ook mogelijk sancties opgelegd bij een transfer en dus bleven clubs weg om de Fransman vast te leggen.

Er wordt vrijdag uitspraak gedaan of er onjuist is gehandeld door de Russische club en de FIFA. Mogelijk is er destijds gehandeld in strijd met de Europese wetgeving op het gebied van de contracten en vrij verkeer van personen in Europa. Mocht Diarra in het gelijk worden gesteld, dan krijgen spelers meer vrijheid in contracten en komt er bij clubs meer onzekerheid wat de spelers betreft.

De kans is ook aanwezig dat de hoogte van transfersommen flink achteruit gaat, iets wat grote invloed zou hebben op de Eredivisie. De Nederlandse competitie is er samen met Portugal één die spelers voor enorme winsten verkoopt aan de topcompetities van Europa. De zaak wordt intern nu al het 'Bosman-arrest 2.0' genoemd: Jean-Marc Bosman klaagt in 1990 RC Luik aan omdat ze een geldbedrag wilden voor de speler nadat het contract al was afgelopen. Sinds het Bosman-arrest zijn transfervrije overstappen mogelijk.