Johan Neeskens overleden op 73-jarige leeftijd

Nederlands voetbalicoon Johan Neeskens (73) overleden

Vandaag om 15:45
Laatste update: om 15:45

Oud-voetballer en icoon Johan Neeskens is plotseling overleden over 73-jarige leeftijd. Met Ajax won hij driemaal de Europacup 1 en tevens werd hij tweemaal tweede met het Nederlands elftal op het WK voetbal. Als trainer was hij onder andere actief als assistent bij FC Barcelona en het Nederlands elftal.

Als voetballere begon Neeskens zijn carrière bij RCH. Niet veel later zou hij opgepikt worden door Ajax waar hij grote successen beleefde begin jaren '70. In het Ajax van Johan Cruijff, Sjaak Swart, Piet Keizer, etc. won hij onder meer drie keer op rij de Europacup 1, de Wereldbeker voor clubteams en drie keer het landkampioenschap van Nederland

Na zijn tijd bij Ajax volgde Neeskens Cruijff richting FC Barcelona. In Catelonië maakte de middenvelder zich enorm geliefd en onder het Spaanse publiek kwam hij bekend te staan als 'Johan Segundo', oftewel 'Johan de tweede'. In 1976 werd Neeskens uitgeroepen tot Spaans voetballer van het jaar. Ook won hij met FC Barcelona verschillende prijzen zoals de Europacup ll en de Copa del Rey.

Individueel kreeg Neeskens ook verschillende prijzen. Als voetballer werd hij geroemd door zijn harde stijl, penalties en zijn manier van jagen. In 1974 mocht hij na de verloren WK-finale dan ook de Zilveren schoen in ontvangst nemen. Neeskens stapte na zijn actieve voetbalcarrière in het trainersvak. Hij werd onder andere assistent-bondscoach tijdens het WK 2006 en maakte deel uit van de staf van FC Barcelona onder Frank Rijkaard.