Van Basten haalt opnieuw uit naar Brobbey: ‘Technisch ondermaats’

Dit zegt Van Basten over Brian Brobbey
7 oktober om 22:23

Brian Brobbey ligt opnieuw onder vuur na kritiek van Marco van Basten bij Ziggo Sport. De Ajax-spits, die dit seizoen nog niet heeft gescoord, moet volgens de oud-voetballer niet alleen fysiek sterker worden, maar vooral technisch veel beter.

Van Basten, die als analist bij Rondo vaker kritisch was op Brobbey, liet geen spaan heel van het spel van de spits. "Hij is geen slimme voetballer. Hij heeft met alles en iedereen ruzie en is altijd in duel, altijd aan het duwen en trekken. Dat is niet slim", aldus Van Basten. Youri Mulder, die aanwezig was in de uitzending, probeerde Brobbey nog te verdedigen door te zeggen dat zijn fysieke kracht juist een wapen is. Maar Van Basten was het hier niet mee eens: "Het zou een kracht moeten zijn dat hij technisch goed en slim is, maar dat zie je bij hem niet terug."

Volgens Van Basten had Ajax meer moeten doen in de opleiding van Brobbey. "Hij is sterk en explosief, maar technisch ondermaats. Wat hebben ze bij Ajax al die jaren met hem gedaan?" De oud-international wees ook op het verschil met Wout Weghorst. "Weghorst heeft aan de bal meer rust en maakt het zichzelf makkelijker," verklaarde Van Basten. "Als je hem ziet koppen of één-tweetjes ziet doen, dat is heel anders dan het sleurwerk van Brobbey."

Theo Janssen vond die vergelijking echter onterecht. Hij gaf aan dat Weghorst pas inviel tegen FC Groningen toen Brobbey al bijna een uur tegen het centrale duo had gevochten. "Brobbey had ze murw gebeukt, en toen profiteerde Weghorst daarvan. Natuurlijk heeft hij het makkelijker," aldus Janssen. Toch was Van Basten van mening dat Brobbey zich meer moest ontwikkelen om als spits bij Ajax te slagen.