Zo verliep de laatste wedstrijd die het Nederlands elftal in Budapest speelde

Terugblik op horrordag: zo verliep het laatste duel dat Oranje in Budapest speelde

Vandaag om 12:16

Het Nederlands elftal maakt zich op voor het duel in de Nations League tegen Hongarije. Die wedstrijd wordt komende vrijdag afgewerkt in Budapest, de stad die ruim drie jaar geleden het toneel was van een horrordag voor Oranje. VoetbalNieuws.nl neemt je mee terug in de tijd.

Nederland - Tsjechië (27-06-2021)

Op het door het coronavirus uitgestelde EK van 2021 trof het Nederlands elftal in de achtste finales Tsjechië. Die wedstrijd werd op een bloedhete zomerdag gespeeld in Budapest, dat een van de speelsteden was van een door heel Europa gehouden EK. Met een scheutje bravoure en flink wat chauvinisme rekende vrijwel alle Oranje-fans op een overwinning waardoor we een deel van de rode loper richting de finale van het toernooi zouden kunnen overbruggen. Dat liep net wat anders.

Na een bloedeloze eerste helft mocht Donyell Malen, die eindelijk een basisplaats kreeg, één-op-één op doelman Tomas Vaclik. De momenteel bij Borussia Dortmund spelende aanvaller miste, waarna het noodlot toesloeg in de tegenaanval. Matthijs de Ligt vergreep zich en kreeg een rode kaart, waarna Tsjechië vrijwel direct de 1-0 en 2-0 wist te maken. Het Nederlandse tiental zag een plaats in de kwartfinales van het EK daardoor verdampen.

Budapest

Wat die dag toch redelijk goed maakte, was de sfeer in Budapest. Het Oranje-legioen was net als tijdens het vorige EK in grote getalen afgereisd naar de hoofdstad van Hongarije. Daar keren zij vrijdag weer voor het eerst terug. Om 20.45 uur vindt de aftrap plaats.