Wie is Lee Carsley, de huidige interim-bondscoach van Engeland?

Wie is Lee Carsley, de huidige interim-bondscoach van Engeland?
Vandaag om 18:11

Met Engeland dat komende week in de Nations League tegen Griekenland en Finland speelt, zullen veel ogen gericht zijn op het nationale elftal. Toch is het niet gek als de naam van de nieuwe bondscoach, Lee Carsley, bij velen geen belletje doet rinkelen. Als interim-coach vervangt hij tijdelijk Gareth Southgate, maar wie is deze relatief onbekende trainer die het Engelse elftal nu onder zijn hoede heeft? VoetbalNieuws duikt in zijn achtergrond!

Lee Carsley, de interim-bondscoach van Engeland

Lee Kevin Carsley werd geboren op 28 februari 1974 in Birmingham, Engeland, en is inmiddels 50 jaar oud. Hij kende een lange carrière als verdedigende middenvelder, waarin hij speelde voor onder meer Derby County, Blackburn Rovers, Everton en Birmingham City. Ondanks zijn Engelse geboortegrond koos hij ervoor om Ierland te vertegenwoordigen op internationaal niveau, waar hij tussen 1997 en 2008 uitkwam en meedeed aan het WK van 2002.

Na zijn pensionering in 2011 begon Carsley aan zijn trainersloopbaan. Hij deed ervaring op bij Coventry City, Brentford en Birmingham City, waar hij verschillende jeugd- en interim-rollen vervulde. Uiteindelijk vond hij zijn weg naar de Engelse voetbalbond (FA), waar hij verantwoordelijk werd voor de Onder-21 selectie. In 2023 leidde hij Engeland naar een overwinning op het Europees kampioenschap voor spelers onder 21 jaar, een prestatie die zijn reputatie als opkomend talent in de Engelse trainerswereld bevestigde.

Hoe werd Lee Carsley bondscoach van Engeland?

Carsley werd op 9 augustus 2024 aangesteld als interim-bondscoach van het Engelse nationale elftal, nadat Gareth Southgate onverwachts opstapte na een succesvolle maar vermoeiende periode als bondscoach. De Engelse voetbalbond koos voor Carsley vanwege zijn ervaring met de jeugdteams en zijn goede relatie met de huidige spelersgroep.

Carsley kende de kern van het team goed door zijn werk met de jeugdselecties en stond bekend om zijn tactische scherpte en aandacht voor detail. Hoewel het om een tijdelijke functie gaat, benadrukte Carsley dat hij deze uitdaging serieus neemt en het nationale elftal zo goed mogelijk wil voorbereiden op de Nations League en de WK-kwalificatie die daarop volgt. Het zou ook zomaar kunnen dat Carsley aanblijft als bondscoach. Dat zou in de komende maanden moeten blijken.