Dit is de familie Arnault, de nieuwe stinkend rijke eigenaren van Paris FC

Dit is de familie Arnault, de nieuwe stinkend rijke eigenaren van Paris FC

Vandaag om 15:15
Laatste update: om 15:15

Een nieuwe wind waait door het Franse voetbal, met Antoine Arnault, zoon van de miljardair Bernard Arnault, die op het punt staat een meerderheidsbelang in Paris FC over te nemen. De Arnault-familie, vooral bekend van hun wereldberoemde luxeconcern LVMH, betreedt nu ook de voetbalwereld. Samen met Red Bull wil Antoine van Paris FC een nieuwe kracht maken in zowel het Franse als het Europese voetbal. Maar wie is Antoine Arnault, en wat zijn de plannen van zijn familie met de club? VoetbalNieuws vertelt het je.

Antoine Arnault is de zoon van Bernard Arnault, de oprichter en voorzitter van het luxe-imperium LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). Met merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Moët & Chandon, Dom Pérignon en TAG Heuer is LVMH de grootste luxeproducten-groep ter wereld. Het vermogen van de familie Arnault wordt geschat op meer dan 200 miljard euro, wat hen tot een van de rijkste families ter wereld maakt. Hoewel de familie tot nu toe vooral bekendstond om hun invloed in de mode- en drankindustrie, breiden ze hun invloed nu verder uit naar de sportwereld.

Antoine Arnault heeft altijd al een sterke band gehad met voetbal. Als fanatiek supporter van Paris Saint-Germain (PSG) is hij regelmatig te vinden op de tribunes van het Parc des Princes, waar hij bevriend is geraakt met PSG-president Nasser Al-Khelaïfi. Maar in plaats van zich bij de Qatarese eigenaren van PSG aan te sluiten, heeft Antoine besloten zijn eigen weg te gaan met Paris FC, de andere club uit de Franse hoofdstad.

Antoine Arnault wil Paris FC gaan overnemen
Antoine Arnault, de zoon van Bernard, met zijn partner tijdens de Olympische Spelen in Parijs.

De overname van Paris FC

Antoine Arnault en zijn familie nemen via hun investeringsvehikel Agache 55% van de aandelen in Paris FC over. Red Bull, de Oostenrijkse fabrikant van energiedrankjes, koopt een belang van 15%, en de overige 30% blijft voorlopig in handen van de huidige eigenaar Pierre Ferracci, met de optie dat de Arnaults dit in 2027 ook kunnen overnemen. Deze combinatie van de Arnaults en Red Bull brengt zowel enorme financiële middelen als ervaring in talentontwikkeling naar Paris FC.

Met een budget van naar schatting tussen de 100 en 200 miljoen euro hebben de nieuwe eigenaren grote ambities. De club, die momenteel in de Ligue 2 speelt, moet zo snel mogelijk promoveren naar de Ligue 1. Antoine wil echter niet zomaar geld smijten, maar de club op een duurzame manier opbouwen. Het uiteindelijke doel is om Paris FC niet alleen naar het hoogste niveau van het Franse voetbal te brengen, maar ook een serieuze speler in Europa te maken.

De invloed van Red Bull en Jürgen Klopp

Hoewel de familie Arnault de leiding heeft, speelt Red Bull een cruciale rol in het voetbaltechnische beleid van de club. Red Bull is al actief in het voetbal met clubs als RB Leipzig, Red Bull Salzburg en New York Red Bulls, en voegt nu ook Paris FC toe aan hun portfolio. De Oostenrijkse sportgigant staat bekend om hun succesvolle talentontwikkeling en jeugdacademies, iets waar ook Paris FC van kan profiteren.

Een belangrijke schakel in dit proces is de recente aanstelling van Jürgen Klopp als Global Head of Football bij Red Bull. De voormalig Liverpool-manager, die internationale successen behaalde in de Champions League en de Premier League, zal verantwoordelijk zijn voor het overzien van de voetbalactiviteiten binnen alle Red Bull-clubs, waaronder Paris FC. Zijn ervaring en kennis zullen een belangrijke bijdrage leveren aan de opbouw van de club.

Wat betekent dit voor Paris FC?

De overname door Antoine Arnault en Red Bull markeert een spannend nieuw hoofdstuk voor Paris FC. Terwijl Paris Saint-Germain jarenlang de enige dominante club in de Franse hoofdstad was, biedt deze nieuwe investering de kans voor Paris FC om een eigen plek aan de top van het Franse en Europese voetbal te veroveren. Hoewel er nog veel werk te verzetten is, lijkt de toekomst van Paris FC rooskleurig met de Arnault-familie en Red Bull aan het roer.

De fans van Paris FC zijn enthousiast over de betrokkenheid van een Franse eigenaar, maar sommigen maken zich zorgen over de invloed van Red Bull. Supporters vrezen dat de club haar identiteit zou kunnen verliezen en onderdeel wordt van het Red Bull-imperium, zoals eerder gebeurde bij RB Leipzig en Red Bull Salzburg. Voorlopig hebben de nieuwe eigenaren echter aangegeven dat de club haar naam en kleuren zal behouden, en dat de nadruk zal liggen op het respecteren van de historie en cultuur van de club.

Met een duidelijke visie en enorme financiële middelen is Paris FC klaar voor een nieuwe toekomst. De ambitie is groot, en met Antoine Arnault aan het roer en de steun van Red Bull, heeft de club alles in huis om op te klimmen naar de top van het Franse voetbal.