Dit schrijven de kranten over Hongarije - Nederland (1-1) in de Nations League

'Van Dijk dom rood, Dumfries held: 'Oranje miste alles behalve wilskracht''

12 oktober om 07:27

Het Nederlands elftal wist vrijdagavond een punt te pakken tegen Hongarije, ondanks een rode kaart voor Virgil van Dijk. Oranje had het moeilijk tegen een defensief ingestelde tegenstander en liep na ruim een halfuur tegen een doelpunt van Roland Sallai aan. Uiteindelijk zorgde een rake kopbal van Denzel Dumfries voor de verdiende gelijkmaker: 1-1. De Nederlandse kranten reageerden wisselend op het optreden van Oranje. VoetbalNieuws vat ze voor je samen.

Kranten over Hongarije - Nederland

'Wilskracht en een verdiend punt'
De Telegraaf prijst de vechtlust van Oranje, ondanks een moeizame wedstrijd. 'De slordige ploeg van Ronald Koeman wist zich ondanks een groot veldoverwicht lang geen raad met de muur die de Hongaren optrokken', schrijft Mike Verweij. Hij noemt het gelijkspel uiteindelijk 'dikverdiend en kostbaar', vooral na de rode kaart van Virgil van Dijk. Het medium benadrukt hoe het tactische plan van Hongarije Nederland frustreerde: 'Het resulteerde halverwege de wedstrijd in 78 procent balbezit voor Nederland en een rits aan Hongaarse overtredingen, maar een 1-0 tussenstand.' Uiteindelijk was Dumfries de reddende engel: 'Uit een vrije trap van Gakpo kopte de nieuwe aanvoerder Dumfries binnen.'

'Zirkzee is geen roofdier'
Het Algemeen Dagblad richt zich in hun analyse op drie pijnpunten bij Oranje. Volgens Maarten Wijffels is het duidelijk dat 'Cody Gakpo de enige aanvaller is bij Oranje die een man kan uitspelen.' Hij mist een creatieve speler op rechts en stelt dat Joshua Zirkzee niet de spits is die Oranje nodig heeft. 'Zirkzee is als spits geen roofdier', merkt hij op, verwijzend naar een moment waarbij Dumfries de bal klaarlegde voor Zirkzee, die te laat kwam. Ook bij standaardsituaties schort het volgens Wijffels aan scherpte. 'Oranje doet te weinig met de corners en vrije trappen die het krijgt.'

'Een belediging voor Neeskens en Puskas'
De Volkskrant was bijzonder kritisch over het niveau van de wedstrijd en noemde het een teleurstellend duel. 'Hongarije - Nederland in de Nations League was een belediging voor de met een kort applaus herdachte Johan Neeskens, de vorige week overleden oud-topvoetballer uit de eregalerij van het nationale voetbal.' Willem Vissers vergelijkt het trage spel van Oranje met het voetbal van veteranen. 'Ontelbare zielloze passes over vier meter, van A naar B naar C, terug naar A, en als variatie eens naar D.' Volgens De Volkskrant ontbrak het bij Nederland vooral aan creativiteit en precisie, met als lichtpuntje de late gelijkmaker van Dumfries.

'Frustrerende, lelijke avond in Boedapest'
Sjoerd Mossou van het Algemeen Dagblad omschrijft de wedstrijd als frustrerend en noemt de late gelijkmaker een opluchting voor Oranje. 'De late 1-1 van Denzel Dumfries voorkwam een nederlaag, maar plezier beleefde Oranje amper aan een frustrerende, lelijke voetbalavond in Boedapest.' Hij benadrukt het gebrek aan finesse bij Nederland. 'Het ontbrak Oranje een avond lang vooral aan snelheid en finesse.' Mossou stelt verder dat Hongarije met hun massieve defensieve blok Oranje het spel volledig ontregelde. Uiteindelijk was de late kopbal van Dumfries een verlichting voor het Nederlands elftal, dat nog altijd op koers blijft voor een plek in de kwartfinale van de Nations League.

Maandagavond komt Oranje weer in actie. Dan wacht de uitwedstrijd tegen Duitsland, dat vrijdag met 1-2 won van Bosnië.