Dit is waarom de vader en broer van Son zijn veroordeeld in Zuid-Korea

Dit is waarom de vader en broer van Son zijn veroordeeld in Zuid-Korea

12 oktober om 20:25

De voetbalschool van Heung-min Son, sterspeler van Tottenham Hotspur, ligt onder vuur in Zuid-Korea. Zijn vader, Son Woong-jung, en een van zijn broers zijn samen met een derde medewerker veroordeeld voor kindermishandeling. Het trio kreeg een boete en moet verplicht een educatieve cursus volgen, na beschuldigingen van fysiek en verbaal geweld tegen jonge spelers op de academie.

De aanklacht kwam voort uit meerdere incidenten waarbij jonge voetballers fysiek en verbaal zouden zijn mishandeld. Eén van de meest in het oog springende voorvallen betrof een speler die in maart van dit jaar tijdens een trainingskamp in Japan met een cornervlag op zijn dijen werd geslagen, simpelweg omdat hij als laatste eindigde in een race. Dit incident resulteerde in verwondingen die ervoor zorgden dat de jongen twee weken niet kon spelen. De ouders van de jongen waren woedend en eisten gerechtigheid voor het wangedrag op de academie.

Hoewel vader Son, die zelf een voormalig profvoetballer is, zich in de rechtbank beriep op zijn liefde voor kinderen en verklaarde dat hij nooit met kwade bedoelingen heeft gehandeld, bood hij wel zijn excuses aan voor de gebeurtenissen. Hij ontkende dat er structureel fysiek geweld werd gebruikt op de academie, maar de rechtbank oordeelde anders. Volgens de rechtbank hebben Son en de twee andere coaches de wet overtreden die het welzijn van kinderen beschermt.

Naast de boete van omgerekend zo’n tweeduizend euro, moeten Son en de andere betrokkenen verplicht een educatieve cursus van veertig uur volgen, waarin hen geleerd zal worden hoe zij op een juiste manier met jonge spelers om moeten gaan. De zaak heeft veel aandacht gekregen in de media, mede vanwege de prominente status van Heung-min Son, die zijn academie in 2021 oprichtte.