Spanje tegen de Denen in Murcia: dit is waarom La Roja geen vaste thuishaven heeft

Spanje tegen de Denen in Murcia: dit is waarom La Roja geen vaste thuishaven heeft
12 oktober om 21:10

Spanje speelt zaterdag tegen Denemarken in de Nations League in Murcia, maar opmerkelijk genoeg heeft La Roja geen vast thuisstadion. In tegenstelling tot andere grote voetballanden, kiest Spanje ervoor om door het hele land te spelen. Dit is een bewuste strategie van de Spaanse voetbalbond (RFEF) om het nationale elftal toegankelijker te maken voor fans uit alle regio’s van Spanje.

Spanje speelt zijn belangrijkste kwalificatiewedstrijden vaak in de grootste stadions van het land, zoals het Santiago Bernabéu in Madrid. Dit iconische stadion biedt plaats aan 85.454 toeschouwers en is vaak het decor voor cruciale wedstrijden tegen sterke tegenstanders. Voor kleinere wedstrijden, zoals vriendschappelijke duels of kwalificaties tegen zwakkere teams, kiest de RFEF echter voor stadions in andere regio’s. Dit weekend speelt La Roja in Murcia, een van de steden die vaak wordt gekozen voor dergelijke wedstrijden.

Een van de belangrijkste redenen achter deze strategie is om het nationale elftal toegankelijker te maken voor fans in alle delen van het land. De RFEF wil dat supporters, ongeacht waar ze wonen, de kans krijgen om hun nationale helden in actie te zien. Door wedstrijden door het hele land te organiseren, blijft de verbondenheid met het nationale team sterk, zelfs in gebieden die normaal gesproken minder in de schijnwerpers staan, zoals de Canarische Eilanden en de Balearen.

Naast sportieve en strategische overwegingen speelt de politieke situatie in bepaalde regio’s ook een rol. Zo worden stadions in Catalonië, zoals Camp Nou, steeds minder gebruikt voor interlands vanwege de afkeer van een deel van de Catalaanse bevolking jegens het nationale elftal. Ook in Baskenland en Navarra worden wedstrijden minder vaak gespeeld om soortgelijke redenen. Dit maakt steden zoals Murcia, die minder politiek beladen zijn, aantrekkelijker voor de bond.